BITKOIN ZVANIČNA VALUTA: Salvador - prva zemlja koja je uvela novo zakonsko sredstvo plaćanja

D. D. S. 07. 09. 2021. u 14:57

SALVADOR je postao prva zemlja u svetu u kojoj se bitkoin koristi kao zvanična valuta. Svetski mediji ocenjuju da bi to moglo da utiče na položaj kriptovaluta u globalnom finansijskom sistemu.

Foto: Depositphotos

Prkoseći upozorenjima velikih ekonomija i finansijskih regulatora, ali i neslaganju većine stanovništva te centralnoameričke države, Salvador je usvojio bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Plan je korišćenje vulkanske geotermalne energije za napajanje "rudarenja" digitalne valute, piše londonski "Tajms". Bitkoin, uz američki dolar, koji je u Salvadoru usvojen 2001. i koji će se i dalje koristiti kao "referentna valuta", postaje zvanična valuta najmanje države Centralne Amerike i prema zakonu mora da se prihvati kao plaćanje kada se ponudi, osim ako dobavljači ili primaoci nemaju tehnologiju za obavljanje transakcija.

Vlada je formirala fond od 150 miliona dolara u Razvojnoj banci Salvadora, koji će se koristi za pretvaranje bitkoina u američku valutu. Međutim, dodaje "Tajms", 70 odsto stanovništva ne koristi banke. Takođe, za korišćenje bitkoina neophodan je pristup internetu, a samo 45 odsto zemlje je umreženo. Salvadorski predsednik Najib Bukele obećao je izgradnju infrastrukture koja će ruralnom stanovništvu omogućiti povezivanje s internetom.

BONUS VIDEO:

Fejsbuk zabranio širenje "najveće teorije zavere na svetu"

Pogledajte više