AMERIČKA PROPAGANDA: Danas plasiraju laži o Rusima, a ovako su lagali o Srbima (FOTO)

S. Rajković

27. 02. 2022. u 20:03

U TOKU ruske vojne akcije u Ukrajini društvenim mrežama i svetskim medijima šire se lažne informacije čiji je jedini cilj obmana javnosti. Ista takva propaganda urađena je i Srbima za vreme ratova na našoj teritoriji.

Foto: Printskrin

Balističar Mile Poparić naučno je dokazao da su zapadni mediji lažno izveštavali o ratnim događanjima u Sarajevu.

Muslimanska propaganda nije vezana samo za Srebrenicu, već i za Sarajevo odakle su isti ti muslimani isterali sve Srbe, a vlast u gradu preuzeli su muslimanski kriminalci poput Juke Prazine.

Sarajevo je predstavljeno kao "grad žrtva", ali ne grad žrtva proteranih Srba, već "srpske opsade".

- U Svim optužnicama i presudama za Sarajevo u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju značjno mesto zauzimaju tvrdnje da je Vojska Republika Srpske namerno gađala građane Sarajeva i to dok su obavljali svakodnevne aktivnosti kao što su: nabavka osnovnih životnih namirnica, hleba, vode, zatim dok su se vozili tramvajima, dok su prelazili ulicu i slično, a prema optužnicama i presudama jedina svrha tih napada navodno je bila terorisanje civilnog stanovništva. Ove optužbe i presude dobrim delom bazirane su na izveštajima stranih novinara koji su izveštavali u toku rata iz Sarajeva. Nažalost, većina tih izveštaja je bili su lažni i režirani su tako da bi se potvrdio stereotip o srpskim zločinima u Sarajevu - počinje svoju priču Mile Poparić.

Poparić kaže da je reporter koji je posebno prednjačio u antisrpskoj kampanji bio novinar Skaj njuza Ernaut van Linden.

Balističar nam je objasnio manipulaciju požarom na stambenoj zgradi u Bulevaru Vojvode Putnika (sada bulevar Zmaja od Bosne).

- Ernaut van Linden snimao je požar ispred zapaljene zgrade, a ekipa Si-En-Ena snimala je sa hotela "Holidej In". U jednom trenutku sa devetog sprata neko izbacuje jednu baklju koja pada ispred Ernaut van Lindena. On izveštava gledaoce da je to zapaljivi projektil kojim su Srbi gađali zgradu čime sugeriše da su Srbi izazvali požar. Da je ovo bio projektil on bi ga sigurno snimio, jer je pao ispred njega, ali takvog snimka nema. Da ovo nije nikakav projektil vrlo lako se dokazuje, jer bi projektil udario u zgradu brzinom od oko 800 m/s, odnosno 2880 km/h i probio bi zid ili bi se odbio daleko od zgrade, a nikako ne bi mogao pasti ispod prozora. S druge strane iz filma se vidi da je baklja padala sa visine oko 25 m približno 2,5 sekunde, a vreme slobodnog pada ne računajući otpor vazduha je 2,26 sekundi što nedvosmisleno potvrđuje da je baklja rukom izbačena iz zgrade. Sve ovo potvrđuje da je ovaj požar podmetnut radi snimanja propagandnog filma, jer je  everovatno da neko u toku požara spontano pripremi i izbaci baklju kroz prozor - objašnjava Poparić.

Foto: Printskrin

U levom gornjem uglu baklja izbačena iz zgrade, desno baklja pada ispred zgrade

Ernaut van Linden je na početku rata jedan period živeo u Vojnoj bolnici u Sarajevu i sa krova bolnice je snimao granatiranje Sarajeva.

- Odatle je načinio i snimak navodnog granateranja Sarajeva od strane Vojske Republike Srpske na području Marin dvora koji je karakterističan po navodnom rafalu ispaljenom sa položaja Vojske Republike Srpske koji se na filmu vidi kao kretanje okruglih svetlećih krugova. Pošto je u pitanju rafalna paljba to su mogli biti jedino protivavionski projektili koji imaju traser, ali taj traser ima trag u obliku komete, a ne u obliku tako velikog kruga, što potvrćuje i ovaj film gde u jednom trnutku možemo videti dva projektila sa traserom ispaljena sa strane na kojoj je bila takozvana Armija BiH. To je dokaz da je bila razmena vatre između zaraćenih strana, što je Linden morao primetiti, ali u svom izveštaju nije spomenuo.

Foto: Printskrin

Svetleći krugovi u režiji Skaj njuza predstavljaju rafal protivavionskih projektila

Foto: Printskrin

Žutim elipsama obeleženi su projektili ispaljeni sa položaja takozvane Armije BiH

U istom video-klipu možemo zapaziti da se neki svetleći krugovi ne pomeraju dok se drugi kreću, što je apsolutno nemoguće, tvrdi balističar.

- Ovo potvrđuje da su ovi svetleći krugovi ubačeni u film naknadnom obradom u studiju da bi se dobio što impresivniji efekat. Zbog izvanrednih efekata ovaj film korišćen u nekim našim TV serijama, koje smo gledali na našim malim ektanima. Ernaut van Linden u svom izveštaju nije spomenuo da je i takozvana Armija BiH pucala prema pložajima VRS, jer njegov cilj nije bio da objektivno izveštava već da lobira u korist muslimana, pa on u ovom video klipu između ostalog kaže:,,Grad se gađa sa svih strana svim zamislivim vrstama projektila. Teške granate udaraju u zgrade koje zatim bivaju zahvaćene plamenom. Ovo su scene užasnog pustošenja ovog grada kojeg uništavaju  dok svet gleda i ništa ne preduzima..." - podseća balističar Mile Poparić.

Foto: Printskrin

Krugovi levo od Ernaut van Lindena su nepomični, a krug sa desne strane se kreće

Nažalost, Ernaut van Linden sada je profesor novinarstva na univerzitetu u Lajdenu u
Holandiji.

- Novinar Ernaut van Linden poznat je i po filmu o kriminalcu i visokopozicioniranom komandantu takozvane Armije BiH Juki Prazini kojeg je prikazao veoma pozitivno, kao omiljenog komandanta koji kao kao Robin Hud na ulici deci deli čokolade. Linden će ostati upamćen i po neobjektivnom komentaru o granatiranju kasarne "Maršal Tito" nakon povlačenja JNA, kada ljude koji zbog granatiranja beže iz kasarne, identifikuje kao civile, a u jednoj reportaže naoružana lica predstavlja kao civile koji brane Sarajevo. Da njegov zadatak nije bio samo novinarski svedoči i jedan sukob sa generalom Mladićem 1993. god. na Palama kada je rekao generalu:,,Videćemo se mi u Hagu", što se na kraju i desilo. Kako je znao da će on biti svedok u Hagu? - pita Poparić.

Poparić nam kaže da ni drugi novinari svetskih medija nisu zaostajali za Ernaut van Lindenom i Skaj njuzom u snimanju lažnih reportažae koje su imale za cilj da u što ružnijem svetlu prikažu Srbe.

- Primer jednog video-klipa agencije Asošieted presa, snimljenog na uglu ulica Maršala Tita i Vrazove to najbolje potvrđuje, automobil koji se kretao iz pravca Baš čaršije u pravcu Ilidže pogođen je u zadnje staklo, dakle iz pravca teritorije koja je bila pod kontrolom ABIH. Kada se analizira oštećenje stakla jasno je da je taj automobil pogođen pištoljskim metkom manje snage, verovatno kalibra 7,65 mm a strelac se nalazio u automobilu iza prednjeg sedišta, što potvrđuju barutni gasovi koji se jasno uočavaju iznad zadnje haube automobila...

Foto: AP printskrin

Veličina otvora na zadnjem staklu ukazuje da je nastao usled prolaska pištoljskog projektila

Foto: AP printskrin

Trenutak kada projektil prolazi kroz zadnje staklo automobila. Oblak barutnih gasova ukazuje da je pucano iz automobila

Foto: AP printskrin

Trenutak kada projektil prolazi kroz zadnje staklo automobila. Oblak barutnih gasova ukazuje da je pucano iz automobila

Poparić je primetio još jednu sličnu režiju zapadnih medija.

- U drugom video-klipu iste agencije, na istom mestu, zaustavlja se automobil iz kojeg iskaču dva čoveka, a onda se zumira šoferšajbna na kojoj se vidi rupa od metka na strani suvozača. Da je automobil pogođen u pokretu suvozač bi bio pogođen direktno u grudi i ne bi mogao da iskoči tako brzo iz automobila. Na zadnjem sedištu su kanisteri za vodu, a metak je probušio jedan kanister. Očigledno je da je metak ispaljen iz neposredne blizine nakon što su vozač i suvozač izašli iz automobila, a probušeni kanister sugeriše da građani Sarajeva nisu mogli otići ni po vodu, a da ih snajperisti Vojske Republike Srpske ne gađaju - objasnio je Poparić.

Foto: AP printskrin

Pogodak u šoferšajbnu na mestu suvozača, a suvozač nije povređen. Probušeni kanister na zadnjem sedištu.

Balističar napominje da mesto snimanja ovih video klipova uopšte nije vidljivo sa položaja Vojske Republike Srpske i to je razlog zbog čega je izabrano za snimanje svih ovih lažnih incidenata.

- Na istoj raskrsnici snimljena je scena grupnog prelaska građana ulice uz zaštitu transportera UNPROFOR-a, jer navodno nije moguće preći ulicu zbog dejstva snajpera Vojske Republike Srpske. Ako je to tačno onda bi transporter UNPROFOR-a štiti građane dok ne pređu neku bezbednu zonu, što u ovom video klipu nije tako.Niko na ovom snimku ne može da vidi smišljenu prevaru, jer građani kada pređu na drugu stranu ulice ne idu u drugu ulicu gde bi eventualno bili zaštićeni, već opet ostaju u istoj ulici i svoje kretanje nastavljaju duž te ulici i bili bi izloženi istoj opasnosti od navodnog snajpera kao i na mestu odakle su započeli prelazak ulice - rekao je balističar.

Foto: AP printskrin

Lažna zaštita: UNPROFOR ne prevodi građane Sarajeva u zaštićenu zonu. Građani prelaze ulicu samo radi snimanja propagandnog filma

Poparić objašnjava da su nažalost ovi lažni snimci doprineli da se u presudama u Haškom tribunalu navede da je Vojska Republike Srpske namerno gađala civile u Sarajevu prilikom prelaska ulice i da su često mogli da pređu ulicu samo uz zaštitu transportera UNPROFOR-a.

Pogledajte više