OLIMPIJADA "OBORILA" PREMIJERA: Podrška pala sa 70 na 26 odsto zbog loše situacije s koronom

D. D. S. 03. 09. 2021. u 11:58

JAPANSKI premijer Jošihide Suga rekao je da se neće kandidovati za vođstvo vladajuće Liberalno demokratske partije (LDP) 29. septembra, čime posle samo godinu dana u fotelji predsednika vlade napušta i mesto premijera.

Foto: AP

On je naišao na kritike i u isto vreme na velik pad podrške zbog spore primene mera protiv koronavirusa i održavanja Olimpijade u Tokiju, uprkos brige o javnom zdravlju.

Sad kaže da želi da se usredsredi na mere za suzbijanje pandemije.

Posle samo godinu dana u premijerskoj fotelji, LDP ima većinu u parlamentu pa će i novi premijer verovatno biti osoba koja bude izabrana za vođu stranke. Odluka Suge je doneta da bi LDP mogao da ima novog vođu pre opštih izbora do kraja novembra.

On je uveo niz pragmatičnih mera uključujući digitanu transformaciju i administarativne reforme, ali njegova podrška u javnosti brzo je pala zbog mera oko virusa smatranih suviše sporim i nedovoljnim da spreče rastuće širenje virusa.

Suga je imao podršku od čak 70 odsto na početku mandata zato što potiče iz "obične" sredine, a ne iz tradicionalno političkih porodica kao njegov ptethodnik Abe. U najovijim anketama njegova podrška je pala na oko 26 odsto.

Pogledajte više