KAO DA DIJABETIČARU DATE ŠEĆER: Zaharova o američkoj vojnoj pomoći Ukrajini

Novosti onlajn

02. 09. 2021. u 18:27

AMERIČKO pružanje vojne podrške Ukrajini može da se uporedi sa davanjem šećera dijabetičaru, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Foto: Jutjub/Ruptly

- Verovatno nema ničeg lošeg u tome da vašim prijateljima, gostima nudite da dodaju šećer u čaj. Ako stavite pred njih celu posudu šećera, to govori o vašoj velikodušnosti, o tome da se brinete o njima, da vam zarad njih ništa nije teško, da ste spremni da date sve od sebe za njih, ali – samo ukoliko osoba kojoj to nudite ne boluje od dijabetesa. A vi joj nudite sve više i više šećera i ubeđujete je da, dodajući šećer u čaj, čini pravu stvar - rekla je Zaharova.

Kako je rekla, nada se da će takvim poređenjem uspeti da u punoj meri pokaže pogubnost koketiranja sa kijevskim režimom.

Komentarišući plan Vašingtona da dodeli Kijevu novčanu pomoć u iznosu do 60 miliona dolara, Zaharova je rekla da je Rusija zabrinuta američkim aktivnostima i drugih NATO članica „koje su usmerene na podršku agresivnog militarističkog raspoloženja u Kijevu“.

- To se direktno i na najnegativniji način odražava na tok rešavanja sukoba i vodi ka eskalaciji borbenih dejstava - ocenila je.

Vašington koristi Kijev kao antirusko oružje

Portparolka se osvrnula na ishod jučerašnjeg sastanka predsednika SAD i Ukrajina, Džozefa Bajdena i Vladimira Zelenskog, rekavši da činjenica da Vašington koristi Kijev kao antirusko oružje može da dovede do žalosnih posledica po Ukrajinu.

S tim u vezi, portparolka je istakla da su neke od posledice već prisutne. Prema njenim rečima, to su gubitak sopstvenih nacionalnih interesa, disfunkcionalna država, podređivanje interesa i funkcija sopstvene države interesima i funkcijama Amerike.

- Po mom mišljenju, to je i gubitak istorijskog identiteta - ocenila je Zaharova, dodajući da bi Ukrajina trebalo da se vodi interesima i voljom svog naroda, a ne američkog političkog establišmenta.

Istovremeno, portparolka kaže da međunarodna zajednica mora da prizna činjenicu o građanskom ratu u Ukrajini i da traži embargo na isporuku oružja toj zemlji koja „istrebljuje sopstveno stanovništvo“.

Zelenski i Bajden sastali su se juče u Vašingtonu. Glavni rezultat američko-ukrajinskog sastanka je potpisani sporazum o vojnoj saradnji kojim će biti proširena saradnja po pitanju pogledu Crnog mora, sajber-bezbednosti i razmeni obaveštajnih podataka, a jedan od ciljeva sporazuma je suprotstavljanje „ruskoj agresiji“.

(Sputnjik)

Bonus video:

 
Pogledajte više