BOSNIĆ RAZLOG ZA UPOZORENJE? Stejt department izdao saopštenje za Amerikance koji dolaze u BiH, izlazi na slobodu vođa selefijskog pokreta

O. M.

31. 08. 2021. u 23:15

STEJT department je izdao nova upozorenja za Amerikance koji putuju u Bosnu i Hercegovinu i koja se nalaze na njihovom zvaničnom sajtu.

Foto ATV printskrin

Upozorenje se odnosi na virus korona, "Razmislite o putovanju u Bosnu i Hercegovinu zbog pandemije kovida 19", ali i kako se navodi, mogućih terorističkih napada.

- Pojačajte oprez u Bosni i Hercegovini zbog terorizma i nagaznih mina - stoji u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu tog diplomatskog predstavništva.

Upozoravaju na mogućnost terorističkih napada i precizno navode događaje i lokacije na kojima bi moglo da se dogodi nešto nepredviđeno.

- Teroristi mogu napasti bez upozorenja, ciljajući na turističke lokacije, transportna čvorišta, pijace/trgovačke centre, objekte lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogomolje, parkove, velike sportske i kulturne događaje, obrazovne institucije, aerodrome i druge javne površine - stoji u preporuci.

Osim ovoga, upozorenje je izdato i za opasnost od minskih polja, koja kako navode, mogu predstavljati pretnju američkim državljanima.

Inače, i pre nego što je osvanulo ovo upozorenje onima koji nameravaju da putuju u BiH, bilo je jasno da će se ta država koliko od petka naći pred novim izazovom, jer na slobodu izlazi Husein Bilal Bosnić (49), neformalni vođa selefijskog pokreta u BiH. On je odslužio sedmogodišnju kazne zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam i organizovanja terorističkih grupa.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izavio je, nedavno, za "Novosti", da Bosnićev izlazak na slobodu dolazi u veoma nepovoljnom trenutku i politički zategnutim prilikama u kojima se BiH nalazi.

GDE PRETI TERORIZAM

U NAŠEM regionu terorizam kao pretnju američki Stejt department, uz BiH, vidi još na Kosovu, zbog čega preporučuje svojim građanima da tamo ne putuju. Stejt department zbog pretnji od terorizma ne preporučuje putovanja Amerikancima ni u Rusiju, Tursku, Španiju, Indiju, Pakistan, Tadžikistan, na Zapadnu obalu i pojas Gaze, Iran, Irak, Egipat, Avganistan, Liban, Libiju, Siriju, Somaliju, Indoneziju, Bangladeš, Jemen, Alžir, Sudan. (D. D. S.)

Pogledajte više