PRIDOŠLICE MENJAJU LICE FRANCUSKE: Desničarska stranka "Nacionalno okupljanje" Le Penove kritična oko primanja Avganistanaca

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

30. 08. 2021. u 22:51

FRANCUSKA u Avganistanu treba da zaštiti samo one koji su direktno pomagali francuskoj vojsci, poruka je koju je uputio Žordan Bardela, potpredsednik veoma uticajne krajnje desničarske stranke "Nacionalno okupljanje", koji će u sledećih nekoliko dana na čelu partije privremeno da zameni Marin le Pen, sve dok traje predizborna trka za predsedničke izbore koji će biti održani na proleće sledeće godine.

Žordan Bardela / Foto EPA

Le Penova je već viđena u drugom krugu predsedničkih izbora sa predsednikom Makronom.

Bardela (25) naglašava da su pridošlice poslednjih decenija "promenile lice Francuske". Inače, njegova porodica je i sama stigla u Francusku iz Italije, ali on kaže da je razlika u tome što mnogi koji sada dolaze ne žele da se prilagode, već nameravaju da menjaju Francusku, uvodeći svoja pravila i navike. Ističe, takođe, da se među migrantima poslednjih godina krilo i mnogo terorista koji su počinili napade na francuskom tlu.

Bardela podseća da je od prvih stotinak migranata koji su prethodnih dana stigli na francusku teritoriju iz Avganistana, petoro odmah stavljeno na prismotru zbog rizika od terorizma. Jedan od njih je prošle sedmice osuđen na deset meseci uslovnog zatvora, jer je neovlašćeno napustio mesto u kom se nalazio.

Prema zvaničnim podacima vlasti, od početka operacije u Avganistanu Francuzi su evakuisali 2.834 lica, od kojih su 2.600 Avganistanci.

Pogledajte više