IZRAELSKI OBAVEŠTAJAC O AMERIČKOM POVLAČENJU: Evo zbog čega su napustili Avganistan

Novosti online 27. 08. 2021. u 17:29

SAD nemaju potrebne resurse za nastavak vojne operacije u Avganistanu i zato napuštaju zemlju, rekao je bivši izraelski obaveštajac Jakov Kedmi.

Foto: Printskrin/Depositphotos/ilustracija

U intervjuu za Ukraina.ru rekao da Sjedinjene Države nemaju snage i sposobnosti da ostanu u Avganistanu. Prema njegovim rečima, jedan od glavnih razloga za povlačenje američkih trupa bio je nedostatak novca i resursa, uključujući i vojsku. Kedmi veruje da su Amerikanci „previše rasuti po celom svetu“.

On je primetio da bi za SAD bilo bolje da Avganistan ostane više proamerička država, koja je u neposrednoj blizini i Rusije i Kine. Međutim, Amerikanci nisu uspeli da ostvare svoje planove.

- Stoga, da bi ostali na glavnom pravcu koji imaju, a to je Kina i pokušaj da zaustave Kinu, moraju napustiti druge delove sveta - objasnio je Kedmi.

Prema rečima stručnjaka, američka vojska je bila uverena u svoju neograničenu moć i apsolutnu nekažnjivost, ali stvari stoje drugačije. Problemi leži u zlim mislima Sjedinjenih Država prema Rusiji ili Kini, a njihova vlastita slabost pokazala se značajnijom nego što su mislili.

Pogledajte više