„KRIMSKA PLATFORMA“ IMA NEPRIJATELJSKI TON: Peskov prokomentarisao učešće ostalih zemalja na forumu u Kijevu

Novosti onlajn

25. 08. 2021. u 12:53

FORUM „Krimska platforma“ u Kijevu ima neprijateljski ton, taj događaj je deklarativan i nema opipljiv nastavak, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Preš Office via AP

Odgovarajući na pitanje da li će se odnosi sa zemljama koje su učestvovale na „Krimskoj platformi“ ograničiti na razjašnjavanje, Peskov je rekao da „čak i taj deklarativni karakter ima krajnje neprijateljski ton prema našoj zemlji. Naravno, mi to pažljivo beležimo“.

Portparol Kremlja je dodao da će Rusija doneti odgovarajuće zaključke.

Tema Krima u odnosima sa Turskom

Komentarišući učešće turske delegacije na „Krimskoj platformi“, Peskov je objasnio da su rusko-turski odnosi partnerske prirode, ali to ne znači da nema značajnih neslaganja na temu Krima.

- Rusko-turski odnosi u celini su partnerske prirode i to ne samo deklarativne, već zaista zasnovane na stvarnim čvrstim temeljima ekonomske investicione saradnje. Ali to ne znači da su ovi odnosi bez značajnih neslaganja. Područje značajnih neslaganja je krimska tema - naglasio je Peskov.

- Ne prihvatamo ovakav stav naših turskih kolega, smatramo ga apsolutno pogrešnim i spremni smo i strpljivi da dodatno objašnjavamo turskim kolegama, kao i drugim zemljama, stvarno stanje stvari sa ovim ruskim regionom - konstatovao je Peskov.

Samit „Krimska platforma“, koji je inicirala Ukrajina, održan je u Kijevu 23. avgusta. Na njemu se raspravljalo o „vraćanju“ kontrole nad Krimom. Na sastanku je učestvovalo više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenskii nazvao je početak samita uspešnim i rekao da je na „Krimskoj platformi“ stvorena „moćna međunarodna koalicija za oslobađanje Krima od okupacije Rusije“.

Krim je postao ruski region nakon referenduma u ​​martu 2014. godine. Ukrajina i dalje Krim smatra svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

(Sputnjik)

Pogledajte više