ZELENSKI KREĆE U "OSLOBAĐANJE" KRIMA: Na svaki način hoće da povrate kontrolu, ne mogu ništa bez stranaca

Novosti online

23. 08. 2021. u 15:20

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski najavio je dan "početka deokupacije" Krima i priznao, da Kijev ne može da "vrati" poluostrvo bez međunarodne podrške.

Foto Tanjug

- Vrlo je verovatno da će 23. avgust 2021. godine ući u istoriju kao dan početka deokupacije Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolj - izjavio je Zelenski.

On je podvukao da Ukrajina ima nameru da uradi sve što je moguće kako bi "vratila poluostrvo" i izrazio nadu da će zajednički rad sa međunarodnim partnerima "naterati Rusiju da sedne za pregovarački sto".

- Mi smo svesni toga da naša nezavisna država Ukrajina ne može sama da vrati Krim - naveo je predsednik Ukrajine.

Zelenski je takođe pozvao Rusiju da učestvuje u "Krimskoj platformi" kako bi se "zajedničkim snagama došlo do rešenja za deokupaciju Krima i ispravljanja njenih istorijskih i tragičnih grešaka" i dodao da su diskusije i komentari Rusije na temu samita podstakli da se o njoj razmišlja kao o "punopravnom učesniku Krimske platforme".

Ukrajinski predsednik je zaključio da je početak "Krimske platforme" bio uspešan i da je na njemu stvorena "moćna međunarodna koalicija za oslobađanje Krima od okupacije Rusije".

Na sajtu "Krimske platforme" je saopšteno da je to novi međunarodno-konsultacioni format. Platforma je usmerena na bolju efikasnost međunarodnog odgovora na ulazak poluostrva u sastav Rusije.

Samit "Krimska platforma" se, na inicijativu Ukrajine, održava 23. avgusta u Kijevu. Na njemu se razmatra pitanje „povratka“ kontrole nad Krimom. Na samitu su predstavnici 40 zemalja i međunarodnih organizacija.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde su vlasti 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike, kao i zbog Krima koji se ujedinio sa Rusijom nakon referenduma na poluostrvu. Ukrajinske vlasti su više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva "zemljom agresorom". Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

(Sputnjik)

Pogledajte više