VARTOLOMEJ U KIJEVU: Carigradski patrijarh doputovao u Ukrajinu

CARIGRADSKI patrijarh Vartolomej u petak uveče doputovao je iz Instanbula u Kijev. Njega je na proslavu 30. godišnjice nezavisnosti Ukrajine kao uvaženog gosta pozvao predsednik Vladimir Zelenski.

Foto: Korrespondent.neti

Na  aerodromu Borispolj Vartolomeja su dočekali predsednik ukrajinske vlade Šmigailj i poglavar novoosnovane raskolničke pravoslavn crkve mitropolit Epifanij.

Domaćini su organizovali doček Vartolomeja, pa su vernici lojalni novoosnovanoj  ukrajinskoj  crkvi kojoj  je on dodelio "krnji tomos" o  tobožnjoj samostalnosti izašli na ulice Kijeva sa plakatima i slikama carigradskog patrijarha.

U subotu će u Mihajlovskoj sabornoj crkvi Vartolomej održati svečanu molitvu, a 22. avgusta će, zajedno sa ukrajinskim mitropolitom Epifanijem, imati litirgiju pred  crkvom Svete Sofije.

Patrijarh Vartolomej će u Ukrajini biti četiri dana. Planiran je susret  sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmigaljom, kao i rukovodiocima parlamenta, te ambasadorima Turske i Grčke u Ukrajini.

Predviđeno je da  se  patrijarh Vartolomej sretne sa decom poginulih u Donbasu, a takođe  će položiti cveće na spomenik žrtvama tzv. golodomora tj. gladi u vreme sovjetske  vlasti u Ukrajini.

Vartolomej je petog januara 2019. godine u Instanbulu potpisao tomos o autokefalnosti novoosonovane Pravoslavne crkve Ukrajine. Zauzvrat ga je predsednik Petar Porošenko nagradio najvišim ukrajinskim odlikovanjem.

Jedan broj sveštenika koji se priklonio raskolnicima se razočarao kada je shvatio da veću autonomiju imaju zapravo oni koji su ostali verni ruskom patrijarhu Kirilu.

Ukrajinska pravoslavna crkva moskovskog patrijarhata ima najviše hramova i vernika u Ukrajini i njeno rukovodstvo je već izjavilo da neće učestvovati na bilo kakvim    događajima gde će biti patrijarh Vartolomej jer ga smatraju sukrivcem za  sve  nevolje  koje su se dogodile u Ukrajini posle raskola koji je on podržao.

Pogledajte više