"U KABULU VLADA MRTVA TIŠINA": Ruski ambasador se sastao sa Talibanima, evo šta je rekao o susretu

Novosti online

17. 08. 2021. u 20:01

AMBASADOR Rusije u Avganistanu Dmitrij Žirnov izjavio je da je održao pozitivan i konstruktivan sastanak sa predstavnicima talibana u Kabulu.

Foto: AP Photo

- To su bili visoki predstavnici talibana u gradu. Sastanak je bio pozitivan i konstruktivan. Talibanski predstavnici su rekli da pokret ima maksimalno prijateljski, najbolji pristup prema Rusiji. Potvrdili smo nam bezbednosne garancije ambasade - rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, ruska strana nije u kontaktu sa bivšim rukovodstvom Avganistana. On je objasnio da nova vlast nije utvrđena i da među talibanima postoji samo vođa Kabula.

Žirnov se osvrnuo i na trenutnu situaciju u prestonici Avganistana. Kako kaže, u glavnom gradu trenutno vlada "mrtva tišina" – nema pucnjave.

- U gradu je drugi dan zaredom mrtva tišina, nijedan hitac nije ispaljen. Tako je od kad su talibani uveli prve noći policijski čas - opisao je on atmosferu u Kabulu, dodajući da nema nikakvih znakova etničkog čišćenja niti nasilja talibana.

Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove.

Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, "sprečio krvoproliće".

(Sputnjik)

Pogledajte više