UKRAJINSKU VOJSKU KONTROLIŠE NATO: Vojni ekspert o stanju armije lojalne Kijevu

Novosti online

16. 08. 2021. u 16:59

UKRAJINSKA vojska nije samostalna na nivou upravljanja i pod kontrolom je NATO-a, smatra vojni ekspert, bivši oficir Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Dmitrij Astrahan.

Foto: Depositphotos

- Ako govorimo o nezavisnosti ukrajinske vojske, ona je trenutno slabo nezavisna na nivou komandnih struktura. Pokušavaju da se integrišu u Alijansu, praktično su pod nekom vrstom direktne kontrole. Ako je potrebno, ta kontrola može da se preusmeri - ocenio je stručnjak u svetlu predstojeće vojne parade u Ukrajini povodom Dana nezavisnosti.

- I svi njihovi novi elektronski sistemi za kontrolu borbi u potpuno su pod kontrolom NATO-a, pod činjenicom da evropska komanda NATO-a može da preuzme direktnu kontrolu nad ukrajinskim trupama. Ali brojne strukture u ukrajinskoj vojsci, koja se raspada, postoje na neki način. To nije avganistanska vojska, koja se sada raspada jer kada nema američkog instruktora u jedinici, prosto se ništa ne dešava. Odnosno, ukrajinska vojska je nesamostalna na nivou visokih komandnih struktura - naglasio je on.

Bivši oficir Narodne milicije DNR kaže da je Ukrajina nakon sticanja nezavisnosti dobila jednu od najboljih pozicija u pogledu vojne opremljenosti u Evropi, budući da je zapadna grupa sovjetskih trupa, koja je bila najveća, ostala na teritoriji zemlje.

Prema njegovim rečima, nakon toga su avijacija, raketne snage i treći na svetu arsenal nuklearnog naoružanja potpuno su izgubljeni, a zatim je svo to oružje koje je bilo traženo u svetu prodavano.

Svih ovih godina vojska nije građena, sovjetsko nasleđe se jednostavno postepeno smanjivalo, niti je bilo jasno zašto je Ukrajini u principu potrebna vojska, dodao je stručnjak.

(Sputnjik)

Pogledajte više