TALIBANI NA SAMO 11 KM OD KABULA: Zauzeli sever, drže 23 od 34 avganistanske provincije

Tanjug

14. 08. 2021. u 23:00

AVGANISTANSKI poslanik Daud Nasiri izjavio je večeras da se centralna provincija Dajkundi bez borbe predala talibanima, koji sada drže 23 od 34 avganistanske provincije, prenosi AP.

Talibanska zastava u Kunduzu / Foto AP

On je dodao da su se čula samo dva pucnja u glavnom gradu Niliju pre nego što su se provincijske vlasti predale pobunjenicima.

Talibani su danas osvojili Mazar-e-Šarif, četvrti grad po veličini u Avganistanu.

Poslanik iz provincije Balk Abas Ebrahimzada, gde se nalazi grad Mazar-e-Šarif, rekao je da se prvo predala vojska, nakon čega su pripadnici provladine milicije izgubili moral i odustali od borbe sa talibanima.

Foto: Printskrin

On je dodao da su dva vojna komandanta, koji su imali sa sobom nekoliko hiljada boraca, pobegli iz provincije i ne zna se gde se nalaze.

Talibani su prethodnih dana napravili značajne pomake, osvojivši dva velika grada, Herat i Kandahar, i kontrolišu 23 od 34 avganistanske provincije, ostavivši vladu sa provincijama ja centru i istoku, kao i u Kabulu.

Foto Tanjug/AP

Talibani su danas osvojili celu provinciju Logar, južno od Kabula, i zarobili lokalne zvaničnike, kazao je Hoda Ahmadi, poslanica iz te provincije.

Ona je rekla da su pobunjenici stigli u okrug Čar Asjab, koji se nalazi samo 11 kilometara južno od Kabula.

Kasnije, talibani su bez borbe osvojili Mihterlam, glavni grad provincije Lahman, severoistočno od Kabula.

Pogledajte više