SZO OSNIVA NOVU GRUPU ZA ISTRAŽIVANJE POREKLA KORONE: Žele da izbegnu dalju politizaciju koja otežava istragu

Tanjug 13. 08. 2021. u 18:33

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da osniva novo telo za utvrđivanje izvora korona virusa, čime želi da se izbegne dalja politizacija koja je otežavala dosadašnju istragu.

Foto: Depositphotos/Printscreen

Nemogućnost SZO da utvrdi gde i kako se virus proširio je stvorio tenzije među njenim članovima, posebno između SAD i Kine, gde su slučajevi kovid-19 prvi put identifikovani u Vuhanu krajem 2019. godine, a organizacija je danas pozvala sve vlade da sarađuju kako bi se ubrzala istraživanja o poreklu pandemije i depolitizovala situacija, prenosi Rojters.

U saopštenju SZO je navedeno da će novo savetodavno telo pod nazivom „Međunarodna naučna savetodavna grupa za poreklo novih patogena“ podržati brže sprovođenje daljih istraživanja.

Vašington je danas pozdravio plan SZO i istakao da je potrebno staviti akcenat na naučno zasnovane studije i na napore koji su vođeni podacima kako bi se utvrdilo poreklo pandemije koje će pomoći da se ubuduće efikasnije bori protiv izbijanja bolesti, ali da se one brže otkrivaju i sprečavaju.

U svom završnom izveštaju, napisanom zajedno sa kineskim naučnicima, tim koji je predvodila SZO i koji je proveo četiri nedelje u Vuhanu tokom januara i februara, saopštio je da se virus verovatno preneo sa slepih miševa na ljude preko druge životinje.

Rečeno je i da je curenje iz laboratorije krajnje malo verovatan uzrok pandemije.

Međutim, u dokumentarnom emisiji u njegovoj rodnoj Danskoj šef tima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Peter Ben Embarek rekao je juče da hipoteza o laboratoriji zaslužuje dalje proučavanje.

Portparol SZO saopštila je da njena današnja izjava o unapređenju studije o poreklu virusa i novom telu za istragu, nema nikakve veze sa tim primedbama, napominjući da je intervju sa Ben Embarekom snimljen pre nekoliko meseci.

Pogledajte više