"PINGOVANJE" OTVORILO BRITANIJU: I pored uspeha u borbi sa kovidom 19, London se našao na meti zbog (ne)popularne aplikacije

I. STANOJEVIĆ

10. 08. 2021. u 20:20

APLIKACIJA namenjena pametnim mobilnim telefonima već nedeljama spasava stanovništvo Velike Britanije od širenja kovida 19 i omogućava relaksaciju mera za borbu protiv virusa korona. Samo tokom jedne julske nedelje 619.000 ljudi dobilo je od javne agencije za zdravstvo SMS poruku da se samoizoluje na deset dana.

Arhiva

Aplikacija funkcioniše tako što upozorava vlasnika mobilnog telefona da se nalazi u rizičnoj zoni, odnosno, preciznije, da je u kontaktu sa osobom, pozitivnom na kovid 19. Pri tom se koriste blutut tehnologija i naročiti algoritam koji detektuje momenat kad se telefon, a time i čovek, nalazi u razmaku manjem od dva metra od inficirane osobe tokom 15 i više minuta.

Britanski portal "I-njuz", navodi da je, međutim, na hiljade onih koji su isključili blutut na telefonu da bi izbegli praćenje. Razlog je bežanje od takozvanog pingovanja, to jest, targetiranja onih koji su u blizini zaraženih. Samo 21. jula u ovoj zemlji na kovid je pozitivno testirano 43.000 ljudi, a broj poruka za izolaciju iz dana u dan raste.

I pored toga što se zahvaljujući i ovoj aplikaciji život bez restrikcija gotovo u potpunosti vratio, mnogi Britanci su frustrirani zbog nje i sve je više onih koji žele da se tehnološki izopšte da ih "pingovanje" ne bi "ulovilo". Lider laburista ser Kir Starmer pitao je premijera Borisa Džonsona šta planira da uradi po tom pitanju i kako će sprečiti ljude da brišu aplikaciju sa svog telefona.

Iz Ministarstva zdravlja stižu najave da će aplikacija biti podvrgnuta "baždarenju". Ubuduće će, naime, biti podešena tako da prikaže i asimptomatske slučajeve kovida 19 koji su testirani pozitivno, pa će i oni, koji ne pokazuju znake bolesti, morati da se izoluju, najavio je Sadžid David, britanski ministar zdravlja.

Prema ovoj promeni, ako je neko pozitivan, ali bez simptoma, aplikacija će tražiti njegove bliske kontakte dva dana pre pozitivnog testa, umesto da "lovi" kontakte pozitivne osobe pet dana pre testa. Nadležni očekuju da će se time značajno dobiti na vremenu i sprečiti nekontrolisano širenje bolesti.

Direktori kompanija izrazili su zabrinutost zbog očekivano velikog broja zaposlenih koji će morati u samoizolaciju. Ministarstvo zdravlja poručuje da će novina koja se uvodi smanjiti broj obaveštenja koja aplikacija šalje, ali ne i njena osetljivost, kao i da će se i dalje "pingovati" to jest, "hvatati" isti broj visokorizičnih kontakata.

- Želimo da smanjimo poremećaje koje samoizolacija može da izazove za ljude i preduzeća, a da, istovremeno, osiguramo zaštitu najugroženije populacije - kazao je David. - Ovo ažuriranje aplikacije, pomoći će da se postigne prava ravnoteža.

DžONSONOVO OBJAŠNjENjE

PREMIJER Boris Džonson ukinuo je skoro sve restriktivne mere u Velikoj Britaniji, uz napomenu da je "imunizacija prekinula link između obolevanja od kovida 19 i smrti". Džonson ističe da čak ni činjenica da bi otključavanje moglo da znači da će virus korona ostati široko rasprostranjen u britanskom društvu, nije za njega bio dovoljno jak argument da se lokdaun produži.

Pogledajte više