KOLONE TURISTA PUTUJU KA GRČKOJ U KOJOJ GORI: Putnici iz naše zemlje ne odustaju od letovanja dok vatrena stihija ne jenjava

J. SUBIN

06. 08. 2021. u 19:59

GRČKA gori, situacija je sve gora, ali putnici iz Srbije ne odustaju od svojih letovanja. Prethodna noć najteža je bila oko Atine, ali i dalje gori na Eviji, gde trenutno boravi oko 1.000 naših turista.

Foto EPA

Kako je za "Novosti" ispričao konzul Republike Srbije u Atini Milan Vukosavljević, požar se malo smirio, ali je jak vetar dunuo i ponovo se raširio. Severni deo Atine je u plamenu. Auto-put između Atine i Soluna je u prekidu, od izlaska iz grčke prestonice, pa se upućuje na okolne puteve.

- Gori i na Eviji, u stalnoj smo vezi sa našim ljudima, jer tamo trenutno boravi između 800 i 1.000 naših građana - rekao je Vukosavljević. - Svakodnevno dolaze smene, u četvrtak su stigla dva autobusa. Koliko mi znamo, niko ne otkazuje aranžmane. Vodiči i predstavnici agencija su nam rekli da zasada nema opasnosti i verovatno je neće ni biti. Požar se pomerio ka Egejskom moru i bolja je malo situacija što se tiče dima i pepela na Eviji. Iako ima zabrinjavajućih slika. Ali Grci su kopali rovove i sekli šumu oko Edipsosa, ako dođe dotle, da ne zahvati grad.

Kako nam je rekao Vukosavljević, najvažnije je da nema žrtava i ozbiljno povrđenih. Opekotine su najviše dobili vatrogasci i oni koji su učestvovali u gašenju požara. Turisti su bezbedni i nepovređeni.

- Niko nam se nije javljao sa problemima od naših građana, da je bilo potrebe da se zbrine ili premesti, a telefoni nam rade 24 sata - istakao je Vukosavljević. - Situacija je u petak bila malo ozbiljnija nego prethodnih dana jer je vetar pojačan, ali bi to trebalo da bude i poslednji dan sa tako visokim temperaturama, koje su prelazile i 45 stepeni Celzijusovih. Sigurno je i da će biti urađena ozbiljna istraga, jer su ekološka i materijalna šteta ogromne. Premijer Grčke je pozvao na jedinstvo, da se slušaju vatrogasne službe i da se ljudi evakuišu ukoliko im se to kaže. Na severu Grčke gotovo da nema požara - Halkidiki i Olimpijska regija. I dalje je zabranjeno kretanje po šumama i savetuju da se ne ide na put bez preke potrebe. Najugroženija je Evija, ali nema opasnosti po naše turiste.

Da je situacija prilično dramatična, pogotovo u Atini, koja je i u petak ceo dan bila prekrivena dimom, rekao nam je Zvonko Šimunec, dopisnik "Novosti" iz Grčke. Kako kaže, Atika je u paklu vatre.

Foto EPA

- Požari gore tokom čitave noći, registrovano je 80 žarišta - istakao nam je Šimunec. - Najgore je na Atici, poluostrvu gde je Atina. To su gusto naseljene oblasti. Tokom noći požar se proširio na severoistično predgrađe grčke prestonice i vatra se spustila do nacionalnog puta Atina - Lamija, uprkos naporima vatrogasaca da se to ne dogodi. Stanovnici u tim oblastima su dobili obaveštenje da se evakuišu. Stižu i SMS poruke od nadležnih da postoji opasnost od izbijanja požara i da budu oprezni ako nešto rade sa vatrom.

Drugi veliki vatreni front, kako nam je rekao Šimunec, jeste kod Afidnesa, gde je požar van kontrole i ugrožava pojedina mesta. Vetrovi su jaki, visoke su temperature, a pojavili su se problemi i sa snabdevanjem strujom iako nadležni čine sve da zaštite potrošače.

Na Atici je na terenu 450 vatrogasaca, 150 vozila, protivpožarni avioni, helikopteri i pripadnici pešadijskih jedinica, ali i avijacije grčke vojske. Preko evropskog mehanizma civilne zaštite stigla je pomoć i podrška sa Kipra, iz Švedske, Rumunije, Švajcarske i Francuske.

PAPRENE KAZNE

Do 9. avgusta je zabranjeno kretanje, boravak i prolazak u šumama - naglasio nam je Šimunec. - Kazne za to su od 1.000 do 10.000 evra. Uništene su na hiljade hektara šuma i rastinja, spaljeno je na stotine kuća i zgrada. Ipak, najvažnije je da nema ljudskih žrtava.

Foto EPA

STIGLO VAŽNO SMS UPOZORENjE

Svi građani i turisti koji se nalaze u Grčkoj dobili su SMS upozorenje o požarima. "Ekstremna opasnost od požara u narednim danima. Izbegavajte bilo kakve akcije koje bi mogle da izazovu požar", navodi se u poruci i dodaje da je zabranjen pristup šumama i šumskim područjima. Savetuje se i da se izbegavaju nepotrebna putovanja. "Ukoliko u vašoj okolini primetite dim ili vatru, pozovite momentalno Vatrogasnu službu na broj 199", navodi se.

AMBASADOR ZORAN MARKOVIĆ: U TURSKIM LETOVALIŠTIMA GOSTI IZ SRBIJE BEZBEDNI

Nijedan srpski državljanin ni na koji način nije ugrožen od požara u Turskoj, koji tamo besne već desetak dana, izjavio je ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković. On je u izjavi za srpske medije precizirao da nije bilo nijednog poziva naših građana ambasadi u Ankari, niti konzulatu u Istanbulu. Prema njegovim rečima, ambasada je sve vreme u kontaktu sa većinom turističkih agencija koje dovoze građane Srbije. Objasnio je da su turisti iz Srbije, kada bi se vatra primicala nekom od hotela, bili izmeštani u druge hotele, jer je struja bila privremeno isključena zbog eventualnih oštećenja.

Marković je dodao da je sada 97 odsto požara u Turskoj u potpunosti ugašeno, a da postoje još samo dva žarišta na raskršću Alanja-Antalija. On je istakao da je vatra u Turskoj pod kontrolom.

Pogledajte više