ZELENSKI PONOVO PRETI RUSIJI: Plakaćete zbog odluka o Krimu!

Novosti onlajn

05. 08. 2021. u 21:22

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da će Rusija zažaliti zbog svojih odluka u vezi sa Krimom.

Foto EPA

- Izvinite na takvim frazama, ali ruska istorija će još plakati zbog svojih poteza i odluka o Krimu. Zašto sada kažem 'Krim', a ne 'Donbas'? Donbas nema ništa manju ranu, čak ima i veću, dublju – poginulih je mnogo više, hiljade ljudi. A Krim je prva šibica, prvi okidač zbog kojeg se dva naroda realno možda za generaciju ili dve tako odnose jedni prema drugima. Ne žele ni da vide ni da čuju - rekao je Zelenski.

On je ocenio da Ukrajince ne mrze svi Rusi. Kako kaže, mnogi podržavaju Ukrajinu i sramota ih je zbog situacije sa Krimom.

- Uvek sam govorio da moramo da razdvajamo dve stvari. Ne treba da govorimo da svi Rusi mrze Ukrajince. To nije istina. A to je narativ koji se prikazuje u Rusiji. Ima veliki broj Rusa koji podržavaju ujedinjenu Ukrajinu, podržavaju Donbas i vide ga samo kao ukrajinski. Znaju i neprijatno im je, stide se zbog svega u vezi sa Krimom - smatra ukrajinski lider.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

(Sputnjik)

Pogledajte više