ODBRANA, A NE PRETNJA: Belorusija obelodanila scenario vojnih vežbi sa Rusijom

Novosti onlajn

05. 08. 2021. u 13:38

STRATEŠKE vojne vežbe „Zapad 2021“ isključivo su odbrambenog karaktera i potvrđuju da je Belorusija usmerena na jačanje regionalne bezbednosti i privrženost savezničkim obavezama sa Rusijom, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga te zemlje, zamenik ministra odbrane Viktor Gulevič.

Foto Arhiva

- Prilikom razrade (scenarija vojnih vežbi) bazirali smo se na jednu od mogućih opcija razvoja vojno-političke situacije koja predviđa zaoštravanje međunarodnih nesuglasica koje može dovesti do destabilizacije situacije u regionu, kao i pokretanja agresije protiv Savezne države Rusije i Belorusije - istakao je on.

Takođe je dodao da održavanje vojnih vežbi ne predstavlja nikakvu pretnju za evropsku zajednicu u celini, ni za susedne zemlje.

- One će omogućiti da se u praksi poboljša mehanizam zajedničkog korišćenja odbrambene infrastrukture, da se proveri spremnost i sposobnost regionalne grupacije snaga da izvršava zadatke kako je predviđeno - dodao je zamenik ministra.

Strateške vojne vežbe „Zapad 2021“ održaće se na teritoriji Rusije i Belorusije od 10. do 16. septembra. U okviru manevara će biti testirana sposobnost oružanih snaga dve zemlje da zaštite Saveznu državu Rusije i Belorusije. Na manevrima u Belorusiji učestvovaće oko 12.800 vojnika, od kojih 2.500 vojnika iz Rusije i do 50 iz Kazahstana.

(Sputnjik)

Pogledajte više