BAJDENOV PRST U OKO PEKINGU - PRODAJE ORUŽJE TAJVANU: Predsednik SAD obavestio Kongres o isporuci vrednj 750 miliona

D. D. S. 05. 08. 2021. u 13:15

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden prvi put je od ulaska u Belu kuću pokrenuo pitanje prodaje oružja Tajvanu, što je jedno od najosetljivijih pitanja u već napetim odnosima SAD sa glavnim ekonomskim rivalom Kinom.

Foto: Printskrin Jutjub

Njegova administracija obavestila je američki Kongres o prodaji oružja Tajvanu od 750 miliona dolara, za šta američki mediji već horsi navode da će sigurno dodatno rasplamsati tenzije sa Pekingom.

SAD Tajvanu pružaju pomoć u naoružavanju na osnovu decenija starog Zakona o odnosima sa Tajvanom, koju Kina smatra delom svoje teritorije. Dogovor uključuje 40 srednjih samohodnih haubica M109A6, tenkove, srodnu opremu".

- Ako se zaključi, ova predložena prodaja doprineće modernizaciji tajvanske flote haubica, jačanju sposobnosti samoodbrane da se suoči sa sadašnjim i budućim pretnjama - navodi Stejt dipartment.

Jedan od izvora u Kongresu rekao je za Si-en-en da je predsedavajući Senata za spoljne poslove Robert Menendez već otvorio proceduru izjašnjavanja za koju se očekuje da prođe glatko, s obzirom na to da Tajvan ima stabilnu podršku obe stranke u Kongresu, što je retkost u odnosima dve vodeće američke stranke. Prošlog oktobra administracija bivšeg predsednika Donalda Trumpa obavestila je Kongres o predloženoj prodaji naprednih sistema naoružanja Tajvanu u iznosu od 1,8 milijardi dolara.

Pogledajte više