TIMANOVSKOJ AZIL, LUKAŠENKU OPTUŽBE: Posledice slučaja beloruske atletičarke kojoj je Poljska pružila utočište, posle incidenta u Tokiju

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

03. 08. 2021. u 20:16

SKANDAL beloruske atletičarke Kristine Timanovske (24) koja je u Tokiju došla u sukob sa rukovodstvom svoje reprezentacije, jer je odbila da trči u štafeti 4x400 metara, a zatim zatražila politički azil automatski je predsednika Aleksandra Lukašenka pretvorio u medijsku "olimpijsku zvezdu".

Sprinterka Kristina Timanovska

Čak i mnogi sportski novinari su pisali o novopečenoj opozicionerki Timanovskoj i zaboravili na glavne beloruske zvezde, šampiona u gimnastici Ivana Litvinoviča koji je svojoj zemlji doneo zlato i "bronzanog" skakača uvis Maksima Nedosekova.

Odmah su reagovali i brojni političari koji nikada nisu ni čuli za Timanovsku. Američki državni sekretar Entoni Blinken je za skandal sa atletičarkom optužio predsednika Lukašenka, i to za "akt represije na međunarodnom nivou".

Timanovska je atletičarka koja je došla u Tokio da trči na 200 metara 2. avgusta. To je distanca na kojoj je imala jedini međunarodni uspeh na Univerzijadi u Napulju 2019. godine kada je osvojila zlatnu medalju.

Ona se u Tokiju sukobila sa rukovodstvom delegacije, jer nije htela da "ispravlja greške drugih" i uskoči na distancu u kojoj se inače ne takmiči. Dve atletičarke Belorusije, naime, nisu imale dovoljan broj doping testova, pa je trebalo neko da trči umesto njih.

Posle žestoke svađe rukovodstvo je odlučilo da Kristinu Timanovsku vrati u Minsk. Kupili su joj avionsku kartu i dovezli je na aerodrom.

Timanovska se već ranije povezala sa sportistima - opozicionarima. Beloruski fond sportske solidarnosti koji objedinjuje sportiste protivnike vlasti u Minsku odmah je saopštio da Kristinu vode na aerodrom za povratak u zemlju. Ekspresno su se uključili u igru zapadni mediji koji su se "našli" na aerodromu, i skandal je dobio političku dimenziju.

Timanovska je kazala da je u Minsku čeka zatvor i da traži azil od Ambasade Austrije u Tokiju. Posle su se ponudili Česi da pomognu, da bi na kraju bilo dogovoreno da je "iz humanih razloga" prihvati Poljska. U isto vreme je njen suprug Arsenij Zdanevič napustio Belorusiju i poveo sa sobom njihovo dete.

Nameće se pitanje: "Kakve veze sa time ima predsednik Aleksandar Lukašenko? "Nesporno je da on voli da sve drži pod kontrolom, pa je pre nekoliko dana komentarisao slab rezultat predstavnika Belorusije koji u to vreme nisu bili osvojili nijednu medalju u Tokiju.

Govoreći na sastanku sa najvišim beloruskim rukovodiocima Lukašenko je kazao da njihovi sportisti ne osvajuju dovoljan broj medalja, jer nisu gladni za razliku od onih iz siromašnih ili razrušenih zemalja koji pobeđuju, jer znaju da ako osvoje medalju na Olimpijadi imaće sve, a ako ne, tražiće komad hleba. Tada je Lukašenko kritikovao i žene fudbalera koje zbog visokih zarada muževa ništa ne rade, već provode vreme u ćaskanju preko telefona.

Dobro upućeni tvrde da je Lukašenko slične neodmerene izjave davao i ranije, ali su one sada zbog političke situacije u Belorusiji dobile sasvim drugu dimenziju. Na društvenim mrežama su počeli da objavljuju komentare u kojima kažu da ko ne osvoji medalju, mora odmah da traži politički azil.

POKRENUTA ZVANIČNA ISTRAGA

MEĐUNARODNI olimpijski komitet pokrenuo je zvaničnu istragu o navodima da je Belorusija pokušala da prisili sportistkinju da se sa Olimpijskih igara u Tokiju vrati u zemlju. Sprinterka Timanovska u utorak je odletela za Varšavu pošto su zvaničnici njenog tima pokušali da je nateraju da odleti kući, pošto je kritikovala odluke nacionalnih trenera na Olimpijskim igrama u Tokiju. Ona je naglasila da bi veoma volela da nastavi svoju sportsku karijeru jer ima samo 24 godine i planove za još dve Olimpijade, ali da u ovom trenutku jedino brine za svoju bezbednost.

Pogledajte više