PRESKUP ODMOR ZA RADNIKE U EU: Najlošija situacija u Grčkoj, Rumuniji i Hrvatskoj

B.B.

03. 08. 2021. u 21:26

VIŠE od petine Evropljana ne može da priušti sebi nedelju dana odmora van mesta prebivališta, dok je među radnicima čiji su prihodi manji od 60 odsto prosečne plate taj procenat čak 60 odsto, pokazuje istraživanje Evropske konfederacije sindikata (CES).

Foto: Depositphotos

Kako se navodi u studiji, najlošije situacija je u Grčkoj, gde čak 88,9 odsto tih radnika ne može da ode na letovanje, slede Rumunija sa 86,8 odsto i Hrvatska sa 84,7 odsto.

Najveće razlike u mogućnosti odlaska na odmor između radnika s prihodima nižim od prosečne plate i njihovih kolega su u Hrvatskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj i Rumuniji.

CES se zalaže za poboljšanje predloga evropske direktive koji treba da poveća najniže plate u EU, a o kojem će Evropski parlament raspravljati nakon letnje pauze. Sindikalna konfederacija traži uvođenje "praga dostojanstva" koji će garantovati da zakonom definisane minimalne plate ne mogu biti manje od 60 posto prosječne plate, odnosno manje od 50 posto prosečne zarade u bilo kojoj zemlji članici.

Trenutno je u 17 zemalja članica EU, minimalac niži od 60 odsto prosečne plate. Konfederacija zastupa 45 miliona članova, 89 nacionalnih sindikalnih organizacija u 39 evropskih zemalja i 10 sindikalnih federacija.

Pogledajte više