I MONTEKATINI TERME POD ZAŠTITOM: Italija ima rekordnih 58 kulturnih dobara na listi UNESKO

B.B.

01. 08. 2021. u 20:45

NA listu zaštićene svetske kulturne baštine, UNESKO je uvrstio Đotove freske u Padovi, banju Montektini Terme i srednjevekovne tremove u Bolonji. Broj italijanskih lokaliteta na ovoj listi se povećao na rekordnih 58, što je dva kulturna dobra više od Kine i osam od Nemačke.

Foto Ageop Ricerca

Bolonjski tremovi "Passamano per San Luca" su najduža natkrivena pešačka staza, čija gradnja je počela još u 12. veku. Protežu se na oko 40 kilometra u istorijskom centru glavnog grada regije Emilija Romanja. Napravljeni su od drveta, kamena ili betona.

Služe kao zaštita od sunca ili kiše, pa se kaže da u Bolonji niko nikad ne nosi kišobran. Ipak, naječešće su mesto gde se ljudi mogu družiti i trgovati. Dugi su 3,8 kilometara, imaju 664 stuba i vodi od grada do bazilike Madonna di San Luca.

Najpoznatija dela italijanskog slikara gotike, arhitekte i skulptora Đota di Bondone su freske, koje je naslikao u periodu od 1303 do 1305. godine u kapeli Skrovenja u Padovi.
Grad u blizini Toskane - Montekatini treme, nalazi se u grupi od 11 banjskih gradovi koji nude izuzetno svedočanstvo urbane arhitekture i kulturnog pokreta bez presedana.

Od ranije, Italija na popisu kulturne baštine ima cela istorijska središta nekih gradova, poput Rima, Napulja i Firence, arheološka nalazišta kao što je Pompeja, ili živopisnu obalu Amalfi.

Pogledajte više