CRVENI KOLOS JE VELIKI PRIJATELJ "MALE" SRBIJE: Narodnooslobodilačka armija Kine danas obeležava rođendan

Dragan Vujičić

01. 08. 2021. u 09:32

- KONKRETNA pomoć Armije Kine Vojsci Srbije ogleda se u razmeni iskustava, obuci, planiranju upotrebe, školovanju naših kadrova i konkretne materijalne pomoći u donaciji savremenih sredstava za potrebe naše vojske. Razmena iskustava odvija se u redovnom prisustvu naših ministara odbrane na međunarodnim konferencijama o bezbednosti, a intenzivna saradnja je počela pre nekoliko godina kada je delegacija vojnih veterana iz Kluba generala i admirala Srbuje upoznala predstavnike

Prvi avgust je Dan kineske vojske / Foto AP

Akademije vojnih nauka Armije Kine sa iskustvima o merama i postupcima naše vojske tokom NATO agresije - ovako, ukratko, o saradnji Armije Kine i Vojske Srbije govori general Milomir Miladinović, predsednik Skupštine Kluba generala i admirala Srbije.

Povodom 1. avgusta - Dana Narodnooslobodilačke Armije Kine general Miladinović sa zadovoljstvom ističe da su odnosi između rukovodstva dveju zemalja i Generalštabova vojski na izuzetnom nivou. Naš general primećuje da, "zahvaljujući ličnim odnosima poverenja i međusobnog uvažavanja koji su uspostavljeni između vrhovnog komandanta Narodnooslobodilačke Armije NR Kine Si Đinpinga i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, armije sarađuju na mnogo višem nivou nego dosad".

- Uskoro ćemo sa Armijom Kine imati priliku da podelimo znanja i o pitanju sajber ratovanja, što je danas u fokusu izučavanja u vojskama celog sveta. Dobro znamo koliko su njihovi stručanjaci odmakli na ovom polju i koliko su ta znanja potrebna našoj armiji. U Kini se i dosada školovao veliki broj naših starešina iz više oblasti, a posebno u izučavanju jezika i tradicionalne kineske medicine, u okviru čega je potpisan i dogovor o formiranju Centra tredicionalne kineske medicine na VMA - priča general.

Govoreći o istorijatu Armije Kine, Miladinović podseća da je savremena kineska vojska osnovana 1. avgusta 1927. godine pod punim imenom Crvena armija oružana snaga Komunističke Partije Kine.

- Borci kineske armije učestvovali su u Dugom maršu 1934/35. godine, a u Drugom svetskom ratu bili su nosioca otpora protiv japanskog okupatora. Crvena armija je 1949. pobedila snage Kuomitanga u građanskom ratu i omogućila stvaranje današnje NR Kine.

- Kod nas se o kineskoj armiji relativno malo zna. To je pravi kolos. Profesionalizacija njihove vojske izvršena je krajem 1970. godine u sklopu takozvane četiri modernizacije - objašnjava srpski general. - Armija je raspoređena u četiri vida, Kopnenu vojsku, Mornaricu, Vazduhoplovstvo i raketne trupe. organizovana je u pet vojnih oblasti sa oko dva miliona pripadnika. Imaju preko 300 miliona starijih od 18 godina sposobnih za vojnu službu, a budžet im je oko 200 milijardi dolara na godišnjem nivou. I sa tako relativno malim budžetom ta armija je u tri najsnažnije na svetu.

Predsednik Kluba generala i armirala Srbije dalje navodi da razlika u veličini, broju stanovnika, ekonomskoj moći i uticaju na međunarodne odnose Kine i Srbije nikad nije bila prepreka dobrih odnosa dveju vojski.

- Naprotiv, Kina o Srbiji misli kao o strateškom partneru, kao zemlji koja zaslužuje poštovanje, na čemu smo im zahvalni - kaže on, dodajući: "Slični smo i u zalaganju za mir u svetu, progres i ljudsko dostojanstvo svih naroda i država. Iako je zbog udaljenosti neposredna fizička pomoć teško ostvariva, moralna podrška koju imamo od Kine i njene armije je garant međunarodnog ugleda Srbije."

PRVI DOŠLI VOJNI LEKARI

- NIKAD nećemo zaboraviti pruženu pomoć pripadnika Armije Kine u ovo vreme pandemije virusa korona. Oni su nam prvi pritekli u pomoć da bi svojim znanjem i iskustvom i pomogli našim lekarima u suzbijanju ove opasne pandemije, rizikujući i svoje živote - podseća general Miladinović i nabraja dalje: Nemerljiv je doprinos Armije Kine u pružanju pomoći u vrednosti od oko 750 000 evra u respiratorima, monitorima, infuznim pumpama, kamerama. Posebno hvala Kini na vakcinama, zahvaljujući kojima je Srbija vodeća zemlja u suzbijanju virusa korona u Evropi.

Pogledajte više