POTRESI U UKRAJINSKOJ VOJSCI: Zelenski smenio komandanta snaga u Donbasu i načelnika Generalštaba

Novosti onlajn

28. 07. 2021. u 22:00

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je načelnika Generalštaba zemlje Sergeja Kornijčuka kao i komandanta Združenih snaga u Donbasu Vladimira Kravčenka, navodi se u ukazu koji je objavljen na sajtu kancelarije predsednika.

Foto EPA

Novim ukazom Zelenski je na dužnost načelnika Generalštaba imenovao Sergeja Šaptalu koji je ranije bio na funkciji komandanta snaga operativne komande „Zapad“ u Donbasu. General-pukovnika Vladimira Kravčenka zamenio je Aleksandar Pavluk.

Zelenski je izjavio da od novog komandanata Generalštaba i Združenih snaga u Donbasu očekuje sistematičniji rad.

- Trenutno se u svetu odvija munjevita transformacija snaga i sredstava za vođenje rata. Naši vojnici moraju biti spremni za maksimalno efikasno izvršavanje zadataka u svim uslovima... Nakon sprovedenih rotacija i zamene komandanata i rukovodilaca, kako u vojsci tako i u Ministarstvu odbrane, očekujem sistematičniji rad i da svaki vojnik naše armije shvata perspektive razvoja Oružanih snaga u celini - saopštio je ukrajinski lider, objavila je njegova kancelarija.

Ističe se da je Zelenski skrenuo pažnju komandantima svih nivoa u Oružanim snagama, rukovodiocima u sferi odbrane i u bezbednosnom sektoru da je neophodno intenzivirati realizaciju zadataka usmerenih na modernizaciju ukrajinske vojske i pripremu vojnika za zaštitu zemlje „u uslovima savremenog rata“.

Ranije je Zelenski smenio glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Ruslana Homčaka i ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsena Avakova.

(Sputnjik)

Pogledajte više