LUKAŠENKO - ODŠTETA JE 500 MILIJARDI DOLARA: Minsk pripremio dokaze o razmerama štete koju je u Drugom svetskom ratu nanela Nemačka

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

28. 07. 2021. u 20:47

BELORUSKE vlasti su procenile da im je u Drugom svetskom ratu Nemačka počinila štetu od oko 500 milijardi dolara.

Lukašenko i tužilac Šved

Državno tužilaštvo Belorusije je razgovaralo sa više od četiri hiljade svedoka i utvrdilo imena preko 400 osoba koje su počinile zverstva u okupiranoj Belorusiji, a koje sada žive u 13 zemalja.

Beloruski državni tužilac Andrej Šved je izjavio da je pronađeno više od 100 masovnih grobnica gde je pokopano između 15.000 i 20.000 Belorusa. Dodao je da će uskoro za rukovodioce država biti pripremljeni paketi dokumenata sa zverstvima fašista i njihovih saradnika u Belorusiji.

Aleksandar Lukašenko zaoštrio je retoriku protiv Nemaca kada su njihovi advokati podigli tužbu protiv predsednika Belorusije u ime nastradalih u neredima posle lanjskih predsedničkih izbora. Tada je kazao da su tužbu podigli naslednici fašista i javno je postavio pitanje da li misle da će mu suditi. U julu je Lukašenko izjavio kako je otkriveno da su u nemire u Belorusiji bili umešani Nemci, čak i kancelarka Angela Merkel. Tu izjavu Lukašenka u Berlinu nisu želeli da komentarišu.

Na Zapadu tvrde da Lukašenko koristi antifašističku retoriku da bi konsolidovao pristalice i opravdao žestoke represije. Tužilac Andrej Šved je saopštio da je pokrenut krivični postupak protiv 4.200 osoba koje se optužuju za povezanost sa ekstremizomom i terorizmom.

Lukašenko je svestan da sa susednim zemljama i Zapadnom Evropom neće moći u bližoj budućnosti da normalizuje odnose. Oni će početi da ga i ekonomski guše. Jedina nada da beloruska privreda nastavi da radi je jačanje ekonomskih i političkih veza sa Rusijom i Kinom. Te dve zemlje Belorusiji mogu pomoći i kreditima.

FAŠIZAM I DALjE NA DELU

SADAŠNjE aktivnosti evropskih država koje raspiruju sukob u Belorusiji vlasti u Minsku takođe smatraju fašizmom. I o njihovom rovarenju vlasti predočiće izveštaje svojoj i stranoj javnosti. "Ceo svet treba da zna istinu šta se događalo kad je protiv nas pokrenut hibridni rat... Oni koji su ranije bili nacisti ostali su to i dalje, samo su promenili način delovanja", kazao je Lukašenko i dodao da se to vidi i na primeru Litvanije.

Pogledajte više