ZAŠTO SE FOKUSIRA NA ARTIK? Amerika presrela rekordan broj ruskih aviona kod Aljaske

Novosti online 27. 07. 2021. u 21:09

AMERIČKO vazduhoplovne snage prošle godine su kod Aljaske presrele rekordan broj ruskih aviona, više nekog ikad od završetka Hladnog rata, izjavio je zamenik načelnika štaba Ratnog vazduhoplovstva Klinton Hinout.

Foto: Printscreen

- Ne samo da postoje zabrinjavajuće tendencije kada je reč o situaciji na Arktiku, nego i konkretne aktivnosti. Nisu sve te aktivnosti dobronamerne. Na primer, prošle godine smo u regionu Aljaske presreli najviše ruskih vojnih aviona od Hladnog rata. Tako da nije u toku prosto takmičenje, nego takmičenje u vojnoj sferi - saopštio je Hinout na konferenciji o bezbednosti na Arktiku u organizaciji Međunarodnog centra „Vudro Vilson“.
Kako je objasnio - Zbog takvih promena SAD se fokusiraju na Arktik, modernizuju svoju strategiju kako bi Amerika održala svoje prisustvo, sarađivala sa saveznicima i partnerima, ali i kako bi u slučaju potrebe mogla da se takmiči u vojnoj sferi na Arktiku.

Ratno vazduhoplovstvo SAD je prvi put prošle godine usvojilo strategiju o prisustvu na Arktiku koja predviđa povećani nadzor u svim oblastima, projekciju sile, saradnju sa partnerima i osiguravanje spremnosti za operacije na Arktiku.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da posade avijacije dugog dometa redovno izvode letove iznad neutralnih voda Arktika, kao i Severnog Atlantika, Crnog i Baltičkog mora, Tihog okeana, te da se svi letovi realizuju strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora.

(Sputnjik)

Pogledajte više