KONCEPT VERNOG PRATIOCA: „MiG“ pravi novi „nevidljivi“ palubski lovac pete generacije - stvaraju avion sa vertikalnim poletanjem i sletanjem

Novosti onlajn

26. 07. 2021. u 09:36

RUSKA vazduhoplovna korporacija „MiG“ počela je rad na stvaranju palubskog lovca pete generacije koji će biti napravljen uz primenu „stelt“ tehnologije, saopštio je izvor iz odbrambeno-industrijskog kompleksa.

Foto: EPA

- Trenutno je u toku faza računarskog modelovanja, a planirano je da se prvi eksperimentalni primerci aviona naprave u narednih nekoliko godina - saopštio je izvor.

Kako je dodao, „u okviru projekta se razmatra i mogućnost stvaranja verzije lovca sa vertikalnim poletanjem i sletanjem“. Očekuje se da će avion biti napravljen u dimenzijama lovca MiG-35.

Prema njegovim rečima, avion će se praviti u okviru sistema koji će činiti palubski avion i bespilotna letelica teška više od 10 tona, koja će biti napravljena prema aerodinamičkoj šemi „leteće krilo“.

- Bespilotna letelica bi trebalo da se koristi zajedno sa lovcem u okviru koncepta 'vernog pratioca“. Njegova funkcija je ili dopuna goriva ili zajednički napad - rekao je izvor, istakavši da će se tokom pravljenja bespilotne letelice koristiti šeme za dron „Skat“.

Na Međunarodnom avio-kosmičkom salonu „MAKS-2021“ kompanija „MiG“ predstavila je perspektivni višenamenski kompleks palubske avijacije u vidu velikih maketa. Prikazan je, između ostalog, i veliki model palubskog lovca pete generacije. Prema maketi, avion će imati dva motora sa smanjenim radarskim otiskom.

(Sputnjik)

Pogledajte više