NEZADOVOLJSTVO NOVIM KOVID MERAMA U ITALIJI: Neofašiti iskoristili proteste da marširaju javno

Tanjug 25. 07. 2021. u 12:09

AGENCIJA Ansa piše da su proteste protiv uvođenja "zelene propusnice", koji su u subotu održani širom Italije, iskoristili neofašisti da bi marširali javno.

Foto: Printskrin/Twitter/@

Zvanično su protestovali kao “slobodni građani”, ali su, bez ikakve sumnje, na početku demonstracija bili jasno istaknuti simboli neofašističkih organizacija “Kaza Paund” i “Forca Nova”.

Naravno, nisu svi fašisti koji su protestovali protiv uvođenja potvrde o vakcinaciji, “zelene propusnice”, ali je takođe jasno da su demonstracije organizovali i njima rukovodili osobe koje pripadaju ekstremno desnim organizacijama, piše agencija.

Među učesnicima protesta u Rimu bio je i lider neofašitičke “Forza Nova”, Ðuliano Kastelino, koji nije čak ni smeo biti na javnom mestu, budući da je podvrgnut merama “specijalnog policijskog nadzora”.

Neofašističke grupe su i ranije koristile javne proteste da bi “izašli na ulice”, podseća Ansa.

U proleće prošle godine su demostrirali protiv nošenja zaštitnih maski, a u oktobru ponovo protiv zaključvavanja, jedne od anti-kovid mera.

U Rimu, juče je oko 3.000 demonstranta protestovalo protiv uvođenja “zelene propusnice” uzvikujući parole protv premijera Marija Dragija, poredeći ga sa Hitlerom i pozdravljali okupljene takozvanim “rimskim pozdravom”, podizanjem desne ruke, što je bio zvaničan pozdrav nemačkih nacista, a u Italiji je zvanično zabranjen.

U protestima širom Italije protiv uvođenja “zelene propusnice”, juče su učestvivale hiljade građana, ali ispitivanje javnog mnenja pokazuje da su takvi ipak u manjini.

Najnovija anketa, na koju se poziva agencija Agi, pokazala je da se samo 11 odsto Italijana protivi anti-kovid vakcinaciji.

Pogledajte više