"BOMBARDUJTE KUBU, KAO I SRJ!?" Zahtev američkom predsedniku od gradonačelnika Majamija Fransisa Suareza

I. STANOJEVIĆ

23. 07. 2021. u 21:11

ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džozefa Bajdena trebalo bi da bombarduje Havanu ili organizuje puč da bi "oslobodila" kubanski narod od rukovodstva koje ga drži zatočenog, poručio je Fransis Suarez, gradonačelnik Majamija, inače, Kubanac rođen na ovom karipskom ostrvu.

Gradonačelnik Majamija Fransis Suarez / Foto EPA

Suarez obrazlaže da bi Bajden time učinio za Kubance isto što su njegovi prethodnici za druge narode, navodeći Panamu, Avganistan i Jugoslaviju!

"Humanitarno bombardovanje" koje zagovara Suarez, koincidiralo je sa Bajdenovim uvođenjem novih sankcija kubanskom ministru bezbednosti i jedinici specijalnih snaga MIP zbog navodnih kršenja ljudskih prava tokom suzbijanja skorašnjih antivladinih protesta hiljada Kubanaca protiv ekonomske krize koja je dovela do nestašice osnovnih proizvoda i do nestanka struje.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da su sankcije izrečene celoj jedinici bezbednosti MIP i generalu Alvaru Lopezu Mieri, ministru Revolucionarnih oružanih snaga, osuđujući ga kao vođu entiteta "čiji su pripadnici ozbiljno kršili ljudska prava".

Ovaj potez, prvi je konkretan korak administracije Džozefa Bajdena na kubansku komunističku vladu, pošto su američki poslanici i kubanska američka zajednica pozivali Bajdena da pokaže veću podršku najvećim protestima koji su pogodili ostrvo u poslednjih nekoliko decenija, piše britanski dnevnik "Gardijan". Brzina kojom je administracija kreirala nove sankcije signalizira da je malo verovatno da će Bajden ublažiti američki pristup Kubi, ističu analitičari.

- SAD će i dalje sankcionisati pojedince odgovorne za ugnjetavanje kubanskog naroda - poručio je Bajden, ističući da je "to samo početak". Prošle su decenije otkako je Vašington uveo Kubi prve sankcije, pa je pitanje kakav "početak" sledi posle toliko godina.

Senator sa Floride, Marko Rubio, međutim, izražava sumnju u efikasnost ovih mera budući da su, kako je rekao, "mnogi kubanski političari već pod pritiskom određenih sankcija a da je i čitav narod praktično pod embargom".

Kubanski šef diplomatije Bruno Rodrigez objavio je na svom tviter-nalogu da odbacuje sankcije kao "neosnovane i klevetničke" i pozvao SAD da primene takve mere na sopstvenu evidenciju "sistematskih represija i policijske brutalnosti".

Ambasador Kube u Beogradu, Gustavo Trista del Todo izjavio je da "bi vojna intervencija na Kubi bila novi Vijetnam i da to SAD ne žele".

"HAVANA SINDROM" KOD AGENATA CIA

AMERIČKA obaveštajna agencija CIA je saopštila da je u njenim redovima uočeno obolevanje od misterioznog "havana sindroma", od kog se od 2016. godine razbolelo nekoliko stotina ljudi u američkoj vladi i među diplomatama. Američke i kanadske diplomate u Havani, ali i u drugim delovima sveta, žalile su se na simptome koji su se manifestovali vrtoglavicom, gubitkom ravnoteže, sluha i anksioznošću.

Pogledajte više