"JURIŠ" VIRUSA U RIMU: Upetostručen broj novozaraženih

M.Ostojić, od stalnog dopisnika, Rim

21. 07. 2021. u 15:14

OD UKUPNO 3.558 novih slučajeva pozitivnih na Delta soj u Italiji svaki sedmi pripada Rimu, 557 i prognoze su da će se ovaj vertikalni skok nastaviti u narednih nekoliko dana kao efekat slavlja posle utakmica za Evropsko prvenstvo, na 100.000 stanovnika uvećanje procenta pozitivnih u jednoj sedmici od 19,2 uvećan je na 52,5.

Foto: AP

Osim alarma od uvećanja broja pozitivnih u jednom danu od 1.486 vlada i pravi haos u raznolikosti mišljenja gde primentiti Zelenu sanitarnu kartu za ulazak građana, a gde ne. Vlada će možda već sutra doneti novi Dekret sa merama za zaustavljanje juriša virusa na mestima masovnih okupljanja, kao i o mogućom vraćanju izvesnih regona na obeležavanje bojama koje podrazumevaju stepen rizika zaraze kao i uvećanje broja smeštenih na intenzivnoj terapiji.

Regioni su saglasni u neophodnosti prikazivanja Zelene karte o vakcinisanju ali ne na svim predloženim mestima i upravo je u toj različitosti sadržan haos kakve parametre treba da odredi Vlada shodno i broju vakcinisanih sa obe ili jednom dozom. Od ponedljka, tako je najavljeno, regioni Sicilija i Sardinija prelaze u "šutu" boju a shodno ne samo broju uvećanja pozitivnih već i slučajeva uvećanja na inzenzivnoj terapiji, a ono se beleži i u Kalabriji kao i u Laciju zbog Rima.

Odluka o Zelenoj karti i obavezi pri ulasku najavljuje se za putnike u vozu na dugim linijama, na brodovima, u avionima, bioskopu, pozorištu, na svim mestima spektakla, koncertima, u sportu, sajmovima, kongresima, a u slučaju da je ne poseduju mora se imati ili sertifikat o imunizaciji ili negativni tampon test ne stariji od 48 sati.

Ogromne su razlike u stavovima duž Apeninskog poluostrva da li će za ulazak u restoran u zatvorenom biti neophodna Zelena karta ili dokaz da je primljena makar jedna doza vakcine ili će se prihvatati negativni tampon test.

Diskoteke se neće za sada otvarati, a već se diskutuje o tome sa kavim će teškoćama i sa kojim uslovima biti otvorene škole od septembra s obzirom da još nije vakcinisano svo nastavno osoblje. I ostaje stalni apel vakcinišite se da sačuvate i sebe i druge (u Italiji je prvu dozu primilo 59,7 a obe 45,2 procenata stanovnika) jer će varijanta Delta u Evropi krajem avgusta biti dominanti soj; poslednji podaci od pre dva dana pokazuju da već 40 posto novih identifikovanih pozitivnih pripada tom soju.

Pogledajte više