KOVID-PASOŠ USLOV ZA "ŽIVOT": Francuska u ponedeljak uvodi najstrožu sanitarnu propusnicu u Evropi, drastične kazne za "neposlušne" građane

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

18. 07. 2021. u 22:02

EKSPRESNO usvajanje vakcinalnih mera u Francuskoj, najstrožih u Evropi, započinje u ponedeljak na sednici Saveta ministara u Parizu, posle čega će se već tokom dana predlog zakona prebaciti u Skupštinu na usvajanje, da bi sve bilo spremno do srede, kada na scenu stupa prvi paket ograničenja sanitarnom propusnicom.

Mnogo ljudi protiv mandatne imunizacije / Foto AP

Od srede, posedovanje kovid-pasoša će biti obavezno za posetu svim mestima za kulturu i razonodu s više od 50 ljudi, kao što su bioskopi, pozorišta, muzeji, koncertne sale, vašari. Već od 1. avgusta primena se širi i na tržne centre, restorane, kafiće, zdravstvene ustanove, putovanja avionima, vozovima i autobusima na duže destinacije. Neki izuzeci važe za zaposlene i adolescente, do kraja avgusta. Kazna za neposlušne firme iznosiće 45.000 evra i godinu dana zatvora.

Imajući u vidu da testovi traju svega 72 sata, i da će, uz to, uskoro početi i da se naplaćuju, za normalan život vakcina će, faktički, biti gotovo obavezna. Takođe, svi koji su službeno u kontaktu sa starim i osetljivim licima, u bolnicama, klinikama i u staračkim domovima, moraće da se obavezno vakcinišu do 15. septembra, počev od zdravstvenih radnika. To je, pretpostavlja se, put ka obaveznom vakcinisanju svih, što je, kao temu za razmišljanje, pred nacionalni praznik Dan republike u obraćanju javnosti, postavio i predsednik Makron.

Sve to izazvalo je duboke podele u društvu i dovelo do žestokih, za sada verbalnih, suprotstavljanja ušančenih tabora. Vakcinisani su ogorčeni na one koji ne žele da se cepe i tako dovode društvo u situaciju da se još dugo bori protiv kovida, dok su protivnici cepljenja ustali u odbranu svojih prava.

U subotu je na ulice francuskih gradova, prema podacima vlasti, izašlo 114.000 ljudi, da bi izrazili ogorčenje uvođenju kovid-pasoša. S druge strane, "Mond", na primer, citira izvesnog sedamdesetogodišnjeg Žan-Pola iz Kana, koji odbijanje vakcinisanja smatra "nacionalnom izdajom".

U Francuskoj se trenutno u potpunosti vakcinisalo oko 43 odsto građana, što je daleko od nivoa za sticanje kolektivne zaštite. Francuzi koji jesu za vakcinu ovih dana su pozvani da pokušaju da ubede bar jednog svog komišiju ili rođaka da se cepi.

HARA DELTA SOJ

ZA to vreme, Francuska je uvela obavezan test ne stariji od svega 24 sata za sve koji dolaze iz Velike Britanije, Grčke, Holandije, Portugalije i nekih drugih zemalja gde hara delta soj. U Francuskoj, brojke su u kratkom roku sa ispod dve hiljade skočile na preko deset hiljada. Ipak, broj težih slučajeva ne prati ovu statistiku.

Pogledajte više