PLAN ZA BLOKADU RUSKE FLOTE NA KRIMU: Ukrajinski vojni ekspert računa na američke "ciklone", evo šta je zamislio (FOTO)

Novosti online

16. 07. 2021. u 18:02

UKRAJINA bi trebalo da kupi od Sjedinjenih Američkih Država pet rashodavanih čamaca kako bi blokirala ruske luke na Krimu, smatra glavni urednik "Ukrajinskog vojnog portala" Taras Čmut.

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine

On je podsetio da će Amerika sledeće godine povući iz flote 22 broda koje će prodati po programu "vojne prodaje u inostranstvu". Takođe je skrenuo pažnju na to da se na spisku rashodovanih plovila nalazi i pet patrolnih čamaca klase "Ciklon", građenih između 1993. i 1995. godine. Prema mišljenju stručnjaka, ti brodovi bi mogli biti interesantni Ukrajini.

- Pet čamaca od po 330 tona je čitava flotila. "Cikloni" su odlična platforma, koja odgovara drugoj fazi koncepta razvoja Ratne mornarice – kontrolisanju zone od 200 milja - napisao je Čmut na Fejsbuku.

Kako je objasnio, tehničke karakteristike tih čamaca omogućiće ukrajinskoj floti da izlazi čak i u Sredozemno more.

- Pritom, ti čamci mogu postati odlična platforma za modernizaciju... za "pokazivanje zuba" ruskoj Ratnoj mornarici i Federalnoj službi bezbednosti“, smatra ekspert.

Takođe je dodao da će Ukrajina, kupovinom rashodovanih američkih čamaca, moći da realizuje stalno vojno prisustvo u blizini Sevastopolja i Kerčkog moreuza, da drži budnom rusku flotu i da blokira pokušaje ulaska trgovačkih brodova u krimske luke“.

Istovremeno, Čmut se požalio na to što Ukrajina gubi taj „prozor mogućnosti“, jer za vojno-političko rukovodstvo Ukrajine kupovima američkih brodova pretežak zadatak.
Poslednjih godina ukrajinska Ratna mornarica suočava se sa ozbiljnim problemima. Stari brodovi postepeno postaju neupotrebljivi, a nema sredstava za nove. Pritom, Kijev aktivno kupuje strane rashodovane brodove. U septembru prošle godine Obalska straža SAD predala je Kijevu dva otpisana patrolna broda, izgrađena 1988. godine.

(Sputnjik)

Pogledajte više