ZAHAROVA O SITUACIJI NA KUBI: Amerika pokušava da izvede još jednu "obojenu revoluciju"

Novosti onlajn

15. 07. 2021. u 14:07

POZIVAMO Vašington da napokon zauzme objektivan stav, da se oslobodi licemerstva, dvojih standarda u politici. Treba dozvoliti Kubancima, njihovoj vladi i narodu da sami reše probleme i odluče o svojoj sudbini - navodi se u saopštenju Zaharove.

foto: EPA/ Ernesto Mastrascusa cuba

- Od SAD i njihovih sledbenika traži se samo jedna stvar – da se ne mešaju u stvari suverene države. Ako je Vašington zaista zabrinut humanitarnom situacijom na Kubi i želi nečim da pomogne običnim Kubancima, treba da počnu od sebe – da ukinu blokadu, koju od početka odbacuje cela međunarodna zajednica - dodala je ona.

Ona je primetila da SAD pokušavaju da primene scenario „obojene revolucije“ na Kubi.

- Ovde je logika jednostavna. Vašington je to već više puta koristio u različitim situacijama, ali sve sa istim algoritmom: inspirisati „obojene revolucije“ prema neugodnim režimima. Prvo im se uvode sankcije, stvaraju se spolja veštački problemi koji podstiču socijalno-ekonomske probleme. Time se izaziva napetost, raspiruje antivladino raspoloženje. Kada se stvori kritična masa, sva krivica se svaljuje na nacionalnu vladu. Na sve načine se diskredituje njena delatnost i time se situacije vodi ka slomu. Ovaj algoritam pokušavaju da primene na Kubi - navodi se u saopštenju Zaharove

Po njenim rečima, "uprkos svim merama podrške ekonomiji zemlje i pružanja pomoći stanovništvu koje preduzima centralna kubanska vlast, upravo njih Vašington optužuje za nastalu krizu".

(Sputnjik)

Pogledajte više