BEZ VAKCINE NEMA PLATE: Protivnicima vakcine u Rusiji smanjuju mogućnost da izbegnu cepljenje

ZBOG rapidnog rasta obolelih novim sojem korona virusa vlasti većeg broja regiona prisiljene su da nateraju one građane koji ne žele da se dobrovoljno vakcinišu jednim od tri domaće vakcine.

Foto: Profil.ru

Čak u trideset i jednom regionu Rusije, počevrši od Moskve, uvedena je obavezna vakcinacija u ugostiteljstvu i uslužnim delatnostima kao i među činovnicima koji primaju stranke.

U Moskvi je rukovodstvo odlučilo da se mora vakcinisati najmanje 60 posto zaposlenih u prodavnicama, restoranima, frizerajima i drugim uslužnim delatnostima. Oni moraju do 15. avgusta da prime drugu vakcinu protiv korone. Svi zaposleni u uslužnim delatnostima moraju da imaju sertifikat o vakcinaciji.

Ministarstvo rada Rusije odlučilo je da moraju da se vakcinišu i oni koji rade na distanci iz svojih stanova. Oni koji to ne žele moraće da prestanu da rade i neće dobijati platu sve dok se ne vakcinišu ili do prestanka epidemije korona virusa.

Korporacija pravnika Rusije je već uložila protest, ali u Ministarstvu rada se pozivaju na član 76. Zakona o radnim odnosima u kome se govori o obaveznoj imunizaciji u vreme epidemija.

- Oni koji ne prime vakcinu mogu se, ne samo zaraziti, nego i širiti zarazu - poručuju iz Ministarstva rada, pa smatraju opravdanim da oni koji ne žele da se cepe ne mogu ni da rade, pa tako ni da dobijaju platu.

Ruski lekari tvrde da je među obolelima od korone i novog soja sve više mladih ljudi koji se do sada nisu hteli vakcinisati.

Bacili devet hiljada vakcina

U Harkovu u Ukrajini nisu poštovali pravila čuvanja vakcina pa je 9,5 hiljada "Fajzerovog" cepiva neupotrebljivo.

Krajem juna državno preduzeće "Ukrmedpostavka" dovezlo je u "Harkovsko oblasno apotečno skladište" 21,6 hiljada doza fajzerovih vakcina. Prilikom prijema primećeno je da zbog slabog skladištenja moraće da se uništi više od devet hiljada doza vakcina.

Lekari su upozoreni da ne koriste vacine kojima je istekao rok upotrebe.

Pogledajte više