KINEZI BILI META SABOTAŽE? U eksploziji autobusa u udaljenom regionu severnog Pakistana poginulo 13 osoba

D. SAVIĆ

14. 07. 2021. u 22:28

NAJMANjE 13 ljudi, uključujući devet kineskih državljana i dva pakistanska vojnika, poginulo je u eksploziji autobusa u udaljenom regionu severnog Pakistana, u okrugu Kohistan, u provinciji Hajber Paktunhve.

Foto Tanjug/AP

Autobus je prevozio pakistanske i kineske građevinske radnike na gradilište na brani Dasu. Inspektor Moazam Dža Ansari je ocenio da je reč o sabotaži i potvrdio da je istraga u toku.

- Došlo je do ogromne eksplozije u autobusu koji je prevozio kineske inženjere - rekao je zvaničnik iz regiona Hazara za Rojters.

On je naveo da je autobus prevozio više od 30 kineskih inženjera do brane Dasu u Gornjem Kohistanu, gde pomažu u njenoj izgradnji. Precizirao je da se zapalio motor, došlo je do njegove eksplozije, posle čega je vozilo upalo u duboku jarugu.

- Vlada je pokrenula spasilačku operaciju i celokupna raspoloživa mehanizacija i helikopteri su angažovani za spasavanje - rekao je pakistanski zvaničnik.

Kineska ambasada u Pakistanu potvrdila je da je devet građana Kine nastradalo u ovom napadu, a pakistanski inspektor Moazam Dža Ansari, najviši policijski zvaničnik u provinciji Hajber-Paktunhve u kojoj se incident dogodio, izjavio je da su među poginulima, uz dva pakistanska vojnika, i dva meštanina, kao i da je više ljudi povređeno. Poginuli i povređeni, kojih je oko 36, uključujući kineske inženjere, prevezeni su u Regionalni zdravstveni centar u Dasu, oko 10 kilometara od mesta nesreće.

Foto Tanjug/AP

Projekat na brani Dasu je deo Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora, u sklopu kineske inicijative "Jedan pojas, jedan put". Cilj Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora je da poveže zapadnu Kinu i luku Gvadar na jugu Pakistana. Kineski inženjeri sa pakistanskim konstruktorima već godinama rade na hidroelektrani Dasu.

Peking, koji je investirao milijarde dolara u Pakistan poslednjih godina, već dugo zabrinjava bezbednost kineskih državljana koji rade na mnogobrojnim infrastrukturnim projektima u toj zemlji.

OSUDA IZ PEKINGA

ZVANIČNI Peking je osudio ovaj smrtonosni napad, a vlastima u Islamabadu je uputio zahtev da sprovedu detaljnu istragu i zaštite kineske radnike, institucije i projekte u Pakistanu, potvrdio je predstavnik ministarstva spoljnih poslova Kine Žao Liđijan. Peking je pozvao kineske firme u Pakistanu da pojačaju bezbednosne mere.

Pogledajte više