PREŠLI SU NA INDIVIDUALNI TEROR NAD BELORUSIMA: Lukašenko na sastanku sa Putinom - Spoljne sile pokušavaju da zaplaše ljude

Novosti online 13. 07. 2021. u 15:47

BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je na sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu da su spoljne sile nakon neuspele "obojene revolucije" prešle na "individualni teror" nad Belorusima koji podržavaju aktuelnu vladu.

Foto: Kremlin.ru

- Sve vreme smo govorili o tome koja će biti sledeća faza ove takozvane obojene revolucije ili meteža u Belorusiji... Prešli su na individualni teror. Prešli su na individualni teror protiv onih ljudi koji su govorili iskreno, koji su se zalagali za državu i državnost. Sada su već prešli na poslanike - rekao je Lukašenko, obraćajući se Putinu.

Prema rečima beloruskog lidera, spoljne sile pokušavaju da zaplaše ljude i izvrše pritisak na njih.

S tim u vezi, dodao je da će svi koji učestvuju u tome biti otkriveni i izvedeni pred lice pravde.

Istovremeno, predsednik je skrenuo pažnju da Belorusija sada aktivno proučava rad neprofitnih i nevladine organizacije, kao i medije koje finansiraju zapadne zemlje. Prema njegovim rečima, upravo su one Minsku "poklonile demokratiju, a faktički usađivale ne demokratiju, već teror".

On je takođe rekao da je Belorusija očuvala sve tradionalne ekonomske i kooperativne veze sa Rusijom i da zahvaljujući tome zemlja uspeva da izdrži u trenutnim uslovima sankcija koje je objavio Zapad.

Kako je rekao na sastanku sa ruskim kolegom, Minsk će izdržati ekonomske sankcije Zapada, a "najvažnija je bezbednost naših država".

Odnosi Belorusije sa zapadnim zemljama naglo su se pogoršali nakon predsedničkih izbora. Evropska unija nije priznala izbore kao slobodne i demokratske, a takođe ni Aleksandra Lukašenka za izabranog predsednika. Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Kanada uvele su sankcije nizu beloruskih zvaničnika, kao i preduzećima povezanim sa aktuelnim vlastima Belorusije. Kasnije su ove sankcije proširene.

(Sputnjik)

Pogledajte više