GORI ZAPAD AMERIKE: Požari besne u 10 država, ugroženo elektrosnabdevanje

D. D. S. 13. 07. 2021. u 12:59

Šumski požari koji besne u 10 država na zapadu SAD, od Aljaske, preko Oregona, Montane, Ajdahoa, Vajominga i Nevade do Kalifornije, ugrožavaju elektrosnabdevanje u Kaliforniji. Vatra je dramatično ugrozila snabdevanje stanovništva u Kaliforniji strujom, jer su oštećene tri linije za prenos električne energije ukupnog kapaciteta 5,5 hiljada megavata, prenosi AP.

Foto AP

Na zapadnoj obali SAD trenutno besni oko 60 požara koji su izbili u periodu ekstremno visokih temperatura pre nekoliko nedelja prouzrokovanih klimatskim promenama i ekstremnom sušom.

Nacionalna meteorološka služba je potvrdila da su u mnogim delovima zapadnih SAD izmerene rekordno visoke temperature vazduha koje su, u kombinaciji sa snažnim vetrom, pogodovale širenju požara. Naredbe za evakuaciju stanovsništva su izdate u mnogim ugroženim područjima Kalifornije i Nevade.

Najžešći požari besne na širokim nenaseljenim područjima uz severnu granicu Kalifornije duž granice sa jugozapadnim delovima Oregona. Ugroženo je oko 2 000 domaćinstava, a vatrena stihija je do sada već uništila sedam kuća i više od 40 drugih objekata.

Pogledajte više