PUTIN KONAČNO REKAO SVE O ODNOSIMA SA UKRAJINOM: "To je zamisao sovjetske ere, stvorena na štetu Rusije"

Novosti online

12. 07. 2021. u 16:38

PREDSEDNIK Ruske Federacije Vladimir Putin je napisao članak o istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca, koji je objavljen na sajtu Kremlja.

Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Depositphotos

Putin je obećao tokom poslednje direktne linije sa građanima da će napisati analitički tekst o odnosima Rusije i Ukrajine, gde će izneti svoj stav o napetim odnosima dve zemlje, prenosi RIA Novosti.

On je naglasio da ruski i ukrajinski narod smatra jednom celinom, i izrazio je nadu da će građani obe zemlje pročitati njegov članak.

- Želeo bih odmah da naglasim da zid koji je nastao poslednjih godina između Rusije i Ukrajine, između delova, zapravo jednog istorijskog i duhovnog prostora, doživljavam kao veliku zajedničku nesreću i kao tragediju. To je pre svega posledica naših sopstvenih grešaka napravljenih u različitim periodima. Ipak, to je i rezultat svrsishodnog rada onih sila koje su uvek težile da potkopaju naše jedinstvo. Formula koju su primenili poznata je od pamtiveka: zavadi pa vladaj. Ništa novo. Otuda pokušaji da se igra na nacionalno pitanje, poseje nesloga među ljudima - napisao je Putin.

Ruski predsednik je podsetio da Rusija ne samo što je priznala Kijev, već je mnogo učinila da Ukrajina postane nezavisna zemlja.

- Moderna Ukrajina je u potpunosti zamisao sovjetske ere. Znamo i sećamo se da je u velikoj meri stvorena nauštrb istorijske Rusije. Dovoljno je uporediti koje su se zemlje ponovo ujedinile sa ruskom državom u 17. veku i sa kojim teritorijama je Ukrajinska SSR napustila Sovjetski Savez - napisao je Putin, aludirajući na Krim.

Pogledajte više