LAVROV O VOJNIM BAZAMA SAD U REGIONU: „Niko u centralnoj Aziji ne želi da bude talac Amerike“

Novosti onlajn

12. 07. 2021. u 15:32

AMERIKA nastoji da osigura svoje vojno prisustvo u regionu posle povlačenja iz Avganistana i da tako utiče na situaciju, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov komentarišući mogućnosti za formiranje američkih vojnih baza u centralnoj Aziji. To ne bi bilo u interesu bezbednosti regiona, istakao je on.

Foto: EPA

- Glavno pitanje je za Amerikance: ako oni koji su tamo (u Avganistanu) imali u određenom momentu kontingent NATO od 100.000 vojnika, tokom 20 godina ništa nisu uspeli da postignu nalazeći se u samoj zemlji, kakve rezultate misle da ostvare sa znatno manjim prisustvom izvan granica Avganistana? - upitao je Lavrov na konferenciji za novinare posle susreta sa sudanskim kolegom.

Odgovor je, kaže, jasan.

- Pre svega postoji želja da jednostavno osiguraju svoje vojno prisustvo u tom regionu i da tako utiču na situaciju. To svi shvataju i svi će polaziti od onih obaveza koje postoje u okviru različitih struktura - rekao je ruski ministar.

Komentarišući perspektive za formiranje američkih baza u centralnoj Aziji on je izrazio sumnju da bi neka zemlja regiona bila zainteresovana da postane talac politike SAD.

- Ne mislim da bi u bilo čijem interesu bilo da se pretvori u taoca takve politike, takvih namera SAD, izazivajući odgovor - rekao je Lavrov.

Lavrov ističe da pitanje prisustva stranih snaga na teritoriji zemalja ODKB treba da bude usaglašeno u okviru same organizacije.

Formiranje novih vojnih baza ne bi bilo u skladu sa interesima bezbednosti u centralnoj Aziji, naglašava ruski ministar.

- Ne treba pitati njih (SAD) o tome kakve planove imaju zemlje u centralnoj Aziji, već te zemlje. Što se tiče drugih država centralne Azije – Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan  - one su članice ODKB. Sva pitanja o prisustvu stranih vojnika na teritoriji bilo koje članice ODKB treba da bude usaglašeno u samoj organizaciji - rekao je on.

Podsetimo, Vašington ubrzano povlači svoje snage iz Avganistana, 20 godina nakon početka misije. 

(Sputnjik)

Pogledajte više