GRIZLI IZVUKAO ŽENU IZ ŠATORA I UBIO JE: Vlasti Montane uz pomoć helikoptera tragaju za životinjom

D. D. S. 09. 07. 2021. u 12:01

MEDVED grizli usred noći je jednu ženu izvukao iz šatora u selu u Montani, u SAD, i ubio je pre nego što su obližnji kamperi pokušali da je spasu, objavile su vlasti.

Foto: Depositphotos

Lia Dejvis Lokan (65), medicinska sestra iz Kalifornije, iskusna biciklistkinja, bila je sa sestrom i prijateljem na turističkom putovanju biciklima. Napadi grizlija na ljude su retki, ovo je treći za poslednjih 20 godina, kažu u američkoj Službi za zaštitu prirode.
Zaustavili su se kod jednog sela da bi prenoćili u prirodi, ali se ubrzo pojavio medved i tumarao oko njihovih šatora. Verujući u snagu spreja od kojeg beže životinje, oni su ipak odlučili da ostanu da spavaju na tom mestu, ali medved se vratio i ubio ženu. Kamere za nadzor su snimile medveda od oko 180 kilograma koji je po selu noću tragao za hranom i upao u jedan kokošinjac gde je pojeo nekoliko kokošaka. Lokalne vlasti i uz pomoć helikoptera tragaju za medvedom da bi ga ubile, a nadaju se da će se uhvatiti u neku od zamki postavljenih u blizini. Medvedi grizli su poslednjih godina sve veća napast na Severnim Stenovitim planinama jer su zakonom zaštićeni, množe se i šire na nova područja gde dolazi sve više ljudi željnih avanture. Računa se da u tom kraju i dalje ka severu, do granice Kanade, živi oko 1.000 grizlija, što je njihova najveća koncentracija u SAD.

Pogledajte više