ŠTRAHE PRED SUDOM ZBOG MITA: Optužbe protiv bišeg austrijskog vicekancelara

I. S.

06. 07. 2021. u 21:23

BIVŠI lider Slobodarske partije Austrije (FPO) i nekadašnji vicekancelar, Hajnc-Kristijan Štrahe, seo je u utorak na otpuženičku klupu u pokrajinskom sudu u Beču.

Foto AP

Sudi mu se za primanje mita. Suđenje bi trebalo da traje četiri dana.

Sa Štraheom je rame uz rame Valter Grubmiler (na slici), vlasnik privatne klinike u Beču i inače Štraheov blizak prijatelj, koji je osumnjičen za podmićivanje. Štrahe je, u koalicionim pregovorima sa Narodnom partijom Austrije (OVP) zahtevao da se privatna klinika "Vering" primi u fond "Prikraf".

Bolnice koje su deo ovog fonda mogu određene usluge da obračunaju preko zdravstvenog osiguranja, što donosi velike dodatne prihode. Zauzvrat, tvrdi tužilaštvo, Gribmiler je dao 10.000 evra FPO za predizbornu kampanju.

Malo je falilo da Štrahe ne uspe da se odazove pozivu na današnje suđenje. Pre samo nedelju dana, on je, jedva izvukao živu glavu, posle požara koji je, iz još nerazjašnjenih razloga, izbio na jednoj jahti u Hrvatskoj, u blizini Biograda. Štrahe se inače u više navrata zamerio zvaničnom Zagrebu. Jednom je izvređao Hrvatsku, a drugi put insistirao da Kosovo treba da se vrati u sastav Srbije, obećavši da će, ako njegova stranka pobedi na izborima, u EU raditi na ispunjenju tog cilja.

Vicekancelar u prethodnom kabinetu premijera Sebastijana Kurca oborio je austrijsku vladu, 2019. godine, zbog takozvane afere Ibica. Ona je buknula pošto je u javnost procurio tajno snimljen video-zapis sa španskog poluostrva, a na kom se vidi kako Štrahe razgovara sa ženom, navodnom bogatom ruskom donatorkom. Njoj je Štrahe obećao politički uticaj u zamenu za finansijsku podršku njegovoj Slobodarskoj stranci.

Pogledajte više