VELIKA PROMENA GRANICA: Bivši izraelski obaveštajac otvoreno o novim mapama (VIDEO)

Novosti online 05. 07. 2021. u 20:50

SEVER Avganistana može postati deo Uzbekistana i Tadžikistana, scenario je koji predviđa Jakov Kedmi, bivši šef izraelske specijalne službe Nativ.

Foto: Printskrin/Depositphotos/ilustracija

Kedmi primećuje da se ni Rusija ni Kina, koje su mnogo bliže Avganistanu, neće saglasiti sa tim da bilo kakve strukture povezane sa Sjedinjenim Državama deluju u Tadžikistanu i Uzbekistanu.

- O čemu možete pregovarati s Amerikancima? Neka države Centralne Azije same reše problem terorista, Amerikanci mogu samo zeznuti ne samo njih, već i sve ostale, uključujući Rusiju i Kinu - rekao je Jakov Kedmi za radio "Sputnjik".

- Pre ili kasnije, Kabul neće moći da se odupre. A kako će sprečiti prodor terorista na teritoriju bivšeg Sovjetskog Saveza, odlučivaće Rusija i Kina, kao i pogranične države - Tadžikistan i Uzbekistan - predviđa stručnjak.

Jakov Kedmi nudi neočekivani scenario za razvoj sukoba - pripajanje regijama Avganistana naseljenih Tadžicima i Uzbecima Tadžikistanu i Uzbekistanu. U ovom slučaju, teritorija koju kontrolišu talibani može biti ograničena na paštunske regione Avganistana.

Trenutno Uzbeci i Tadžici uglavnom žive na severu Avganistana.

Pogledajte više