TURCI BI DA OBUČAVAJU UKRAJINCE: Obučavaju ih instruktori iz devet zemalja, sada stiže pomoć iz Ankare

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

05. 07. 2021. u 10:25

TURSKA je ponudila Ukrajini da joj pošalje vojne instruktore.

Foto: Instagram

Prethodnih dana Ukrajinu je posetila delegacija kopnene vojske Turske i na sastanku sa domaćinima je predložila da pošalje svoje oficire koji bi obučavali ukrajinski vojni kadar.

Vojni ataše Turske u Kijevu Džengiz Čevik je na zajedničkom brifingu potvrdio zainteresovanost Ukrajine za takvu vrstu saradnje. U ukrajinskom generalštabu su kazali da je već ranije bilo dogovoreno da se održe zajedničke vežbe turskih i ukrajinskih jedinica na vojnim poligonima.

Interesantno je da u Ukrajini već rade vojni instruktori iz devet zemalja koji vežbaju ukrajinske oficire i podoficire. To je potvrđeno u ukrajinskom generalštabu. Strani instruktori su počeli da dolaze 2015. godine. Najviše je vojnih instruktora iz SAD, Velike Britanije, Kanade i Litvanije. U Kijevu kažu da su im američki instruktori obučili osam brigada sa više od 9.000 vojnika.

U poslednjih pet godina britanski instruktori su obučili više od 22.000 ukrajinskih vojnika i oficira, a Kanađani više od 15.000. Litvanci obučavaju Ukrajince za specijalne operacije i snajperiste.

Dolazak turskih instruktora tim više privlači pažnju što su se za vreme boravka predsednika Vladimira Zelenskog u Ankari dogovorili sa domaćinom Redžepom Tajipom Erdoganom o širenju vojne saradnje i kupovini i prodaji oružja i vojne tehnike. Osim bespilotnih letelica, Turska će, između ostalog, graditi za Ukrajinu i vojne brodove. S druge strane, ukrajinski "Motor sič" će proizvoditi i prodavati Turskoj avionske i helikopterske motore.

Mada u Ankari kažu da je kupoprodaja oružja običan biznis i da to ne bi smelo da opterećuje odnose Turske sa Rusijom, u Moskvi ne skrivaju nezadovoljstvo. Rusi su svesni da će ukrajinska armija to oružje, kad bude prilika, da upotrebe protiv građana u Donbasu.

Osim toga, u Moskvi znaju da Turska podržava Krimske Tatare i to onaj deo koji je separatistički raspoložen i hteo bi da to poluostrvo odvoji od Rusije. Ko prati aktivnost Turske na postsovjetskom prostranstvu lako može da primeti da je Ankara sve aktivnija tamo gde ima muslimana.

MARŠ U ŠTIKLAMA

MINISTARSTVO odbrane Ukrajine je na meti žestokih kritika pošto su na "Fejsbuku" objavili fotografije kadetkinja koje marširaju u visokim štiklama, u sklopu priprema za vojnu paradu povodom Dana nezavisnosti.

Foto AP

Političarke opozicionih partija su ministru odbrane Andriju Taranu poklonile cipele sa štiklom, a po jedan par su poslale i predsedniku zemlje i vrhovnom vojnom komandantu Vladimiru Zelenskom.

KUPUJU 14 MOTORA

TURSKI teški helikopter ATAK-2 leteće na ukrajinskim motorima. Krajem juna potpisan je dogovor sa ukrajinskim "Motor sičom" o kupovini 14 motora. U Ankari su zainteresovani da od te ukrajinske kompanije kupuju motore i za druge letelice.

Pogledajte više