GOTOVO JE SA PONIŽENJIMA: Kina formira jednu od najjačih armija na svetu - istorijski govor Si Đinpinga

Novosti online

01. 07. 2021. u 08:02

KINESKE vlasti treba da pretvore Narodnooslobodilačku armiju Kine jednu od najjačih oružanih sila na svetu radi zaštite nacionalnih interesa zemlje, rekao je predsednik Kine Si Đinping na svečanoj ceremoniji u čast 100. godišnjice Komunističke partije Kine.

Foto: Xie Huanchi/Xinhua via AP

- Narodnooslobodilačka armija treba da postane oružana sila svetske klase sa još većim mogućnostima, kako bi bila sposobna da pouzdano zaštiti suverenitet, bezbednost i interese razvoja zemlje - rekao je kineski lider.

Kako je dodao, „učeći iz prošlosti i štiteći svoju budućnost, neophodno je ubrzati modernizaciju nacionalne odbrane i oružanih snaga“.

- Snažna zemlja treba da ima snažnu vojsku. Samo snažne oružane snage u stanju su da osiguraju nacionalnu bezbednost - konstatovao je Si.

Foto: Xie Huanchi/Xinhua via AP

Kako je saopštio, Kina će usvajati pozitivno iskustvo drugih zemalja, ali ne prihvata "arogantne pridike" na svoj račun.

- Želimo da učimo iz dostignuća drugih kultura i pozdravljamo korisne predloge i dobronamernu kritiku. Međutim, odbacujemo arogantne pridike od onih koji su uobrazili da su učitelji - poručio je kineski predsednik.

Prema njegovim rečima, „Komunistička partija Kine i kineski narod će samouvereno ići putem koji su sami sebe izabrali i čvrsto će uzeti svoju sudbinu u svoje ruke radi razvoja Kine i njenog napretka“.

Krajem 2015. godine kineske vlasti pokrenule su veliku reformu oružanih snaga koju su mnogi domaći i strani eksperti nazivali „najradikalnijom“ u istoriji Narodnooslobodilačke armije Kine.

Kraj epohe ponižavanja

Si Đinping je poručio da je epoha nacionalnog poniženja i nametanja Kini tuđe volje zauvek ostalo u prošlosti.

- Nakon što je nova demokratska revolucija pobedila, došao je kraj eri polukolonijalnog i polufeudalnog društva stare Kine. To je okončalo vreme kada su svetske sile nametale Kini neravnopravne sporazume, kada su imperijalisti imali ovde isključiva prava - precizirao je lider.

Foto: Xie Huanchi/Xinhua via AP

Kako je dodao, to je poslužilo kao presudni uslov za veliki nacionalni preporod kineske nacije.

- Herojska i uporna borba Komunističke partije Kine i kineskog naroda svečano su objavile čitavom svetu: kineska nacija je stala na noge, a ta vremena kada je kineski narod dozvoljavao drugima da upravljaju njegovom sudbinom, epoha ponižavanja, prošla su zauvek - poručio je Si.

Komunistička partija Kine osnovana je u periodu uspona revolucionarnog pokreta na osnovu ideja marksizma-lenjinizma, a njen prvi kongres održan je ilegalno od 23. jula do 5. avgusta 1921. godine.

(Sputnjik)

Pogledajte više