"DIFENDER" NAMERA, DOKUMENT MISTERIJA: "papiri" iz smeća na autobuskoj stanici u Kentu otkrili pravu misiju ratnog razarača u ruskim vodama

I. STANOJEVIĆ

27. 06. 2021. u 22:28

STROGO poverljivi dokumenti Ministarstva odbrane Velike Britanije u kojima se opisuju detalji o razaraču "HMS Difender" i britanskoj vojsci, pronađeni su na autobuskoj stanici u engleskom okrugu Kent.

Slika razarača iz ruskog aviona / Foto AP

Portparol Ministarstva odbrane potvrdio je da je član osoblja prijavio gubitak tajne dokumentacije, dodajući da "ne bi bilo prikladno da se to sada komentariše". Vlada u Londonu povela je istragu povodom ovog incidenta.

Ratni brod "Difender" digao je, minulih dana, pola planete na noge, pošto je čitava tri kilometra zašao u teritorijalne vode Rusije u Crnom moru. Potom je usledila razmena argumentacije između Moskve i Londona, koja je bukvalno ličila na "rafalnu paljbu". Dok je Kremlj to okarakterisao kao "namernu i unapred pripremljenu provokaciju", London je tvrdio da "je brod prolazio kroz ukrajinske vode u skladu sa međunarodnim pravom" odlučno odbacujući navode Moskve da je ruska mornarica ispalila hice upozorenja.

Ovi "eksplozivni dokumenti", kako su ih listom prozvali zapadni mediji, bacaju sada novo svetlo na crnomorski slučaj minule nedelje. Kako u nedelju piše britanska štampa, poverljivi papiri nalazili su se na gomili vlažnih otpadaka, na koje je padala kiša, u ranim jutarnjim satima u utorak, dakle, dan pre nego što je brod "Defender" kreirao incident sa ruskim brodovima u tom delu Crnog mora, blizu Krima.

Ispisani na 50 stranica, dokumenti otkrivaju da se i te kako očekivala reakcija Rusije na prolazak razarača pored Krima u sredu. "Šta znamo o mogućoj zabavi dobrodošlice?", pitao se crno na belo jedan vojni zvaničnik, uoči prodora "Difendera" u ruske teritorijalne vode. Sledi i ocena da će "ruska strana najverovatnije postupiti po liniji očekivanja". U jednoj od tvrdnji koja se potom navodi, ističe se da bi, međutim, ruski odgovor mogao i da prevaziđe očekivano i "da akcija vazdušnih snaga Rusije i njene mornarice postane manje obazriva i manje suzdržana".

Ovo navodi na zaključak da ne samo da je akcija britanskog plovila bila smišljena, precizno ciljana i teledirigovana iz Londona, nego da je sve potom izgovoreno u britanskoj prestonici, bilo puka laž. Svi demanti obrazloženja iz Kremlja, kako se sada pokazalo, bili su takođe unapred isplanirani, u nameri da se svetsko javno mnjenje okrene protiv Moskve.

Serija dijapozitiva upravo to sve potvrđuje. Prikazane su dve moguće rute kretanja "Difendera", jedna koja je opisana kao "siguran i profesionalni direktan tranzit iz Odese u Batumi", uključujući i kratak odsek kroz "šemu odvajanja saobraćaja" blizu jugozapadnog vrha Krima. Ova ruta, zaključuje se u dokumentima, "pružila bi priliku da se ostvari veza sa ukrajinskom vladom ... u onome što Velika Britanija prepoznaje kao ukrajinske teritorijalne vode".

Iznesena su i tri potencijalna ruska odgovora, koja se kreću od "sigurnog i profesionalnog" do "ni sigurnog ni profesionalnog". U krajnjem slučaju, nagađaju britanski vojni eksperti, "Rusija bi se odlučila da reaguje agresivno, uz radio-upozorenja, aktivnost brodova obalske straže i zujanje ratnih aviona".

Dokumenti otkriveni u Kentu nedvosmisleno potvrđuju da je prolazak kroz ruske teritorijalne vode bio proračunata odluka britanske vlade da pruži podršku Ukrajini, uprkos mogućim rizicima, navodi Bi-Bi-Si.

ALTERNATIVNI PUT DALEKO OD SPORA

RAZMOTREN je alternativni put, koji bi "HMS Difender" držao daleko od spornih voda. Ovo bi izbeglo konfrontaciju, napominje se u dokumentima, ali bi se time rizikovalo da Moskva to iskoristi kao dokaz da je "Velika Britanija pobegla u strahu". U krajnjoj instanci, to bi omogućilo Rusiji da tvrdi da je London, makar sa zakašnjenjem, zapravo prihvatio zahteve Moskve koji se odnose na teritorijalne vode Krima.

Pogledajte više