AMERICI PRETI "KRVAVO LETO": Kriminala u SAD tokom 2021. drastično porastao

D. Savić

26. 06. 2021. u 10:23

KRIMINAL u Sjedinjenim Državama dramatično je porastao širom zemlje tokom prošle godine, a u prvoj polovini 2021. taj trend je još dodatno povećan.

Foto: Tanjug/AP

Kako se precizira, u Americi se ove godine dogodilo 296 masovnih pucnjava, većina u glavnim urbanim oblastima.

U ovoj godini ukupno je 21.226 Amerikanaca nastradalo u oružanom nasilju. Ironično, mnogi gradovi koji imaju najstrože zakone o oružju imaju ujedno i najviše stope ubistava i samoubistava. Stoga se i najliberalniji gradovi, najkritičniji prema preteranom nasilju čuvara reda, sada se utrkuju da bi "ponovo finansirali" policiju.

U masovnim ubistvima prednjače najveći gradovi. Broj pucnjava u gradu Čikagu, gde, inače, broj članova bandi više od deset puta premašuje broja pripadnika policije, porastao je za 18 odsto.

To je, ipak, znatno manje nego u "top pet" gradova na neslavnoj listi ovih "ratnih zona". U Atlanti je ove godine broj pucnjava porastao za 40 odsto, a u Los Anđelesu za 51 procenat, čak i u turističkim oblastima kao što je Venis Bič.

U Njujorku je, međutim, ove godine broj pucnjava porastao još više, za 64 odsto. U Mineapolisu ih je ove godine, međutim toliko da ih je teško i pobrojati. Broj pucnjava porastao je za 90 odsto.

Ipak, postoji grad koji je "pobedio" čak i Mineapolis. U Portlandu je ove godine broj pucnjava porastao za neverovatnih 126 procenata.

-Jedan od razloga zašto govorimo o krvavom letu je što mu je već prethodila godina smrtonosna za mnoge Amerikance - zaključuje Art Ačevedo, čelnik Udruženja lidera glavnih gradova.

 

ŠTA JE "MASOVNO"?

MASOVNOM pucnjavom u SAD se smatra incident u kom su ranjene najmanje četiri osobe. Prema tom kriterijumu samo tokom prethodnog vikenda masovne pucnjave dogodile su se u Nju Džersiju, Koloradu, Indijani, Virdžiniji, Aljasci, Luizijani, Minesoti, Teksasu i Kaliforniji.

Pogledajte više