SUDAR DREVNOG EGIPTA I MODERNE MEDICINE: Mumija u milanskoj bolnici radi otkrivanja tajni

Tanjug 22. 06. 2021. u 18:55

DREVNI Egipat sudario se sa modernom medicinskom tehnologijom kada je egipatska mumija podvrgnuta CT-u u italijanskoj bolnici, a u okviru istraživackog projekta za otkrivanje njenih tajni, preneo je Rojters.

Foto: Printskrin

Mumija Ankhekhonsu drevnog egipatskog sveštenika prebačena je iz Bergamskog građanskog arheološkog muzeja u milansku bolnicu Polikliniko, gde će stručnjaci osvetliti njegov život i običaje sahranjivanja od pre skoro 3.000 godina.

- Mumije su praktično biološki muzej, one su poput vremenske kapsule - izjavila je Sabina Malgora, direktorka Projekta za istraživanje mumija.

Malgora je rekla da podaci o imenu mumije potiču iz sarkofaga datiranog između 900. i 800. godine pre nove ere, gde je ime Ankhekhonsu, što znači "bog Khonsu je živ", ispisano na pet mesta.

Istraživači veruju da mogu da rekonstruišu život i smrt egipatskog sveštenika i razumeju koje su vrste proizvoda korišćene za mumificiranje tela.

- Proučavanje drevnih bolesti i rana važno je za savremena medicinska istraživanja, možemo da proučavamo rak ili arteriosklerozu iz prošlosti i ovo može biti korisno za savremena istraživanja - rekla je Malgora.

Pogledajte više