JASNA PORUKA EVROPSKOJ UNIJI SA KRIMA: "Zbog vaših sankcija niko nije ni trepnuo"

Novosti onlajn

21. 06. 2021. u 16:53

POSLANIK ruske Državne dume sa Krima Ruslan Balbek izjavio je da se niko nije ni najmanje uzbudio zbog sankcija koje je EU produžila protiv ruskog poluostrva.

Foto: EPA

- Na Krimu niko nije ni trepnuo zbog odluke Evropske unije da produži sankcije. Demarš, koji je priredio kolektivni Zapad 2014. godine, prihvatili smo kao neizbežno zlo koje nije u stanju da utiče na naša raspoloženja u vezi sa statusom poluostrva - rekao je Balbek.

Prema njegovom mišljenju, odnosi Rusije i Zapada danas podsećaju na pad aviona sa najviše visine, kada se sva nada polaže na „iskusne pilote koji mu ne dozvoljavaju da se sruši“.

- Ne očekujemo od Evrope ili SAD prijateljstvo ili neke poverljive odnose, dovoljno nam je ekvivalentno partnerstvo. Ali trenutno vidimo samo stezanje kaiša sa njihove strane - rekao je Balbek.

Kako je istakao, problem zapadnih zemalja je u tome što misle da svojim sankcijama mogu da uguše rusku ekonomiju.

Podsetimo, Evropska unija je na godinu dana, do 23. juna 2022. godine, produžila sankcije Krimu i Sevastopolju.

Sankcije zbog „nezakonite aneksije Krima i Sevastopolja“ predviđaju ograničenje ekonomskih odnosa EU sa tim ruskim regionima. Poslednji put su produžene pre godinu dana do 23. juna 2021. godine. Konkretno, fizičkim licima i organizacijama u EU zabranjeno je da uvoze proizvode iz Krima i Sevastopolja. Ograničenja se primenjuju i na trgovinu, turizam, kao i ulaganja u brojne ekonomske sektore regiona.

Pored „krimskih“ sankcija EU protiv Rusije, uvedene su i personalne sankcije „zbog podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“, na snazi su i ekonomske sektorske antiruske sankcije koje važe do 31. jula 2021. godine.

(Sputnjik)

Pogledajte više