PETICIJA PROTIV MILIJARDERA: Da se posle putovanja u kosmos zabrani povratak na Zemlju

D. D. S. 21. 06. 2021. u 11:59

VIŠE od 41.000 ludi potpisalo je peticije kojima se poziva na sprečavanje povratka američkog milijardera Džefa Bezosa na Zemlju posle planiranog putovanja u svemir sledećeg meseca.Pokretač peticije Hose Ortiz rekao je u opisu da je Bezos "zli gospodar okomljen na globalnu dominaciju": "Sudbina čovečanstva je u vašim rukama", poručio je on.

Foto: AP

Bezos, vlasnik "Amazona" i osnivač svemirske firme "Blu oridžin", najavio je početkom juna da će on i njegov brat Mark 20. jula ići u svemir raketom "Nju Šepard", što će biti prvi let kompanije sa ljudskom posadom.

Tri dana posle Bezosove objave, pokrenute su dve peticije s namerom da se njegov povratak na Zemlju spreči. Obe su za svega 10 dana dobile više hiljada potpisa.

- Milijarderi ne treba da postoje" na Zemlji ili u svemiru, ali ako se odluče za potonje treba da ostanu tamo - stoji u opisu peticije.

Neki potpisnici su objasnili svoj razlog priključivanja peticiji, ukazujući da je "puštanje nazad na Zemlju privilegija a ne pravo" ili da "Zemlja ne želi ljude kao što su Gejtsa, Mask i drugi takvi milijardera".

Pogledajte više