TURSKA BAZA U AZERBEJDŽANU: Baku se nada da će uz pomoć Ankare, uskoro dobiti člansku kartu NATO

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

18. 06. 2021. u 23:17

TURSKA namerava da ima svoju vojnu bazu u Azerbejdžanu, a predsednik Redžep Erdogan objašnjava da će tako ojačati zaštitu granica ove prijateljske zemlje. Osnova za to je dogovor koji su potpisali nedavno Azerbejdžan i Turska.

Foto TASS

U tom dokumentu koji je nazvan "Šušinski dogovor" se kaže da će te dve zemlje pomagati jedna drugoj u slučaju opasnosti od agresije. Nije slučajno da je dogovor koji su 15. juna potpisali predsednici Iljham Alijev i Redžep Erdogan nazvan Šušinski jer se radi o važnom gradu u Nagornom Karabahu, a u nedavnom ratu protiv Jermena Azerbejdžance je obilato pomagala Turska.

Erdogan nije ni ranije skrivao svoje ambicije širenja uticaja u bivšim sovjetskim republikama, a sada nezavisnim državama, gde je većina stanovništva muslimanske veroispovesti. A kada je reč o Azerbejdžanu, Turska ima i drugu računicu jer Ankara namerava da i dalje prodaje Bakuu svoje oružje i tako dobro zarađuje.

Moskovski eksperti kažu da je Erdogan došao da zajedno sa Alijevom slavi pobedu u Šuši kako bi domaćine podsetio ko im je pomagao da povrate nekada izgubljene teritorije koje su do sada bile deo Nagornog Karabaha pod kontrolom Jermena.

Otvaranje turske baze u Azerbejdžanu će sigurno izazvati negativnu reakciju u Rusiji. Penzionisani ruski general Viktor Zavarzin kaže da se otvaranje turske baze u Azerbejdžanu defakto može smatrati širenjem NATO. Ako se potpiše dogovor o turskoj bazi u Azerbejdžanu Rusija će sigurno morati da redefiniše odnose sa tom nekadašnjom sovjetskom republikom jer je Jermenija članica Organizacije država kolektivne bezbednosti. Za razliku od Nagornog Karabaha koji nije bio priznat, Jermenija je stari član te organizacije i Rusija ima obavezu da ako dođe do agresije brani Jermene.

Ruski analitičari veruju da barem zasada ambicije Azerbejdžana da postane član NATO nisu realne, bez obzira na obećanje Turske. Pre svega, Turska kao "lobista" Azerbejdžana nema nekadašnju težinu kod Amerikanaca zbog čestih čarki Erdogana sa rukovodstvom u Vašingtonu. Osim toga Francuska, koja je kritikovala Alijeva za rat u Karabahu će biti protiv toga da Azerbejdžan uđe u NATO.

Predsednik Iljham Alijev je završio fakultet u Moskvi i pri svakom susretu sa Putinom ističe prijateljstvo dva naroda. Nema sumnje da će i sada uveravati ruskog predsednika da Azerbejdžan nikada neće doći u sukob sa Rusijom. Ali u Moskvi sumnjaju u iskrenost jer bi ulazak Azerbejdžana u NATO zapravo značio jačanje "južne potkovice" NATO-a i pravljenje izolacionog kordona protiv Rusije.

POMNA PAŽNjA

- VAN svake sumnje, ovo je pitanje koje izaziva našu pomnu pažnju - izjavio je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući informacije o potencijalnom uspostavljanju turske vojne baze u Azerbejdžanu. On je dodao i da Rusija održava blizak kontakt sa Jermenijom i Azerbejdžanom o situaciji u regionu Nagornom Karabahu.

Pogledajte više